BLOG
Üç sihirli kelime: El hijyeni, sosyal izolasyon ve mesafe
Bugünde dünyayı sarsan virüs tehdidi ve alınması gerekli önlemleri uzmanların ve bilim kurulu üyelerinin ağzından bir sosyal sorumluluk duygusuyla sizlerle paylaşıp farkındalık yaratmak istiyorum. Koronavirüs salgını tüm şiddeti ile artarak tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Ocak 2020'den itibaran ülke ve dünya gündeminde ön sıradaki yerini koruyan salgın da bugün itibarıyla virüsün görüldüğü ülke sayısı 169'u buldu.
Neredeyse dünyanın tamamına yakın coğrafyasını sarmış durumda. Dünyada toplam vaka sayısı 308.609'u bulurken virüs salgınında yaşamını kaybedenlerin sayısı ise 13.071 kişiye ulaştı. Bu konuda en cok zarar gören ülke İtalya'da ise bir günde 797 kişi hayatını kaybetti.
Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasından edindiğimiz bilgiye göre 30 kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı ise 1236'ya yükseldi. Bu tablodan da görüleceği üzere ülkemize dışarıdan gelen virüsle daha yeni buluşmuş oluyoruz. Dolayısıyla ne ile karşılaşacağımıza yönelik belirsizlik ortamı varlığını koruyor.
ÖNLEMLER KURTARIR
Bu başlığı atmamın nedeni İngiltere'den gelen bir yağma ve panik ortamı ile ilgili bilgi ve kaosun büyüklüğünün bende yarattığı endişe oldu. İnsanlık için büyük bir tehdit oluşturan bu salgından kurtulabilmemiz ancak alınan önlemler ile korunmamız mümkündür PANİK DEĞİL ÖNLEM BİZİ KURTARIR.
Önlemlere uyulmaması bilimsel düşüncenin üretimi olan tedbirler yerine aşırı endişe ve panik durumu daha da işleri karmaşık ve vahim hale getirecektir. Maalesef İtalya'da olduğu gibi bir Akdeniz ülkesi olarak insanımızda, bizlerde kurallara uymama, vurdum duymazlık ve boşvermişlik hali ve önemsememe ile tehlikenin farkında olmama sonucu önlem almama gibi anlayışlar genelde hakim davranışlardır.
İşte tamda burada virüse yakalanmadığınız sürece sizi öldürmez ama yakalandığınızda sizi öldürmese de başkalarına bulaştırdığınız için başkalarını öldürebiliir. Sonuçta dönüp en yakınlarınızın da kaybettiğinizi görebilirsiniz. İşte bu duyarlılıkla hareket edilmelidir.Kimsenin yaşamına kast edecek duyarsızlıkta olmayın ama panikte yapmayın.
Örneğin geçenlerde bir bankaya gittiğimde önlem aldıkları üzere sosyal güvenlik mesafesi uygulamak üzere içeriye belli sayıda insanları alıp yaklaşma mesafelerini korumaya çalışıyorlardı. Ancak dışarıda oluşan kuyruktaki insanlar arasında ise bir karış mesafe bile yoktu. Dolayısıyla bankanın aldığı önlem toplum sağlığı açısından pek te işe yarar olamamıştı. Zira dışarıdaki insanlar sosyal güvenlik alanlarını oluşturmamışlardı. Yada İtalya örneğinde olduğu gibi okullar kapanınca evde kalmak yerine güneyden kuzeye kuzeyden güneye tatile çıkan onlarca insanın yer değiştirmesi sonucu yaşadıkları felaket gibi. Esas olan halkın bilinçli, bir şekilde önlemleri içselleştirmesi ve yaşam alanında uygulamaya sokmasıdır.
BUNLARA LÜTFEN DİKKAT!
Bir kez daha hatırlatalım;
1-Öncelikle panik yapmayın. Hastalığa yakalananların çoğu belirtileri şiddetli geçirilmiyor.Yaşlılar ve astım,diyabet, kalp hastalığı olanlar daha risk altındalar.Bu kişiler ve herkes bu dönemde sigara tüketimini özellikle bırakmalıdırlar.
2-En önemli husus kişisel hijyeninize dikkat ediniz. El hijyeni çok çok önemli. Sadece kolonya ve el dezenfektanları temizlik için yeterli değildir.Ellerinizi daima sabunlu suyla yıkadıktan sonra el dezenfektanı veya kolonya kullanın. El yıkama sürenizi uzatın.
3-Gün içinde kesinlikle elinizi ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize temas ettirmeyin.Virüsler ıslak zeminlerde nemli ortamlarda yaşar ve çoğalır. Virüs bu şekilde yayıldı.Elinize bulaştığında eğer yüzünüze temas ettirmezseniz 5-6 saat içinde virüsler ölebilir.
4-Para, anahtar vb el değiştiren ve sürekli temas ihtimali olan materyallerden uzak durun. Gerekirse temassız kredi kartı kullanın.
5-Bağışıklık sisteminizi güçlendirin. Yeterli ve düzenli uyku çok önemli. Bağışıklığı güçlü tutmak için en az 7 saat uyuyun.
6-Kesinlikle tokalaşma, sarılma gibi sosyal hareketlerden kaçının. Konuşma mesafenizi en az 3 katına çıkarın.
7-Evlerinizi ve yaşam alanınızı düzenli temizleyin. En etkili temizlik yöntemi çamaşır suyudur.
8-Ateşiniz varsa, boğazınız yanıyorsa ve virüs şüpheniz varsa hastaneye gitmeyin. Alo 184 KORONAVİRÜS HATTI'nı arayarak devletin size göndereceği sağlık ekibini bekleyin. Aile bireylerinizi birbirinizden tecrit edin ve temasta bulunmayın.
9-Bilimsel verilerin dışında sosyal medya haberlerine aldırmayın ve panik yapmayın.