BLOG

Gürhan AKDOĞAN

gurhanakdogan@gmail.com

Bursa Ekim Sanat atölyeleri 30. kuruluş yıldönümü

Değerli okurlarımız bu kez toplum gelişimi üzerinde çok önemli bir yeri olan tiyatro ve sanat alanından söz edeceğiz. Kentimizde geçen hafta sanat alanında 30 yıllık idealist bir mücadele öyküsünü izleme ve bu mücadelenin kahramanlarını tanıma fırsatını bulduğumuz bir etkinliği sizlerle paylaşmak istiyorum. Hepimizin bildiği gibi kültür ve sanat; özelinde tiyatro, sinema, müzik resim gibi sanat ögeleri insan topluluklarının eğlenme ihtiyacı dışında toplumun aydınlanmasında da çok önemli bir yer tutar. Özellikle tiyatro, eleştirel bir bakış açısıyla kamusal ve toplumsal bilincin oluşmasına katkı sağlayan, toplumsal sorunlar üzerinde insan kitlelerini düşünmeye sevk eden ve böylelikle kitleler üzerinde toplumsal sorumluluk duygusunu artıran önemli bir sanat dalıdır.
Ekim Sanat aslında Bursa'da tiyatro, müzik , genç tiyatro ,fotoğraf , resim, yoga , zumba satranç , akıl zeka oyunları ve bu alanlarla ilgili tüm yan dallarda eğitimler veren ve bu konuda Türkiye'ye de örnek model olacak bir ilk.. Bu yönü ve aynı zamanda 1989 yılından itibaren koskoca bir ömür sayılabilecek süre aralıksız sanatsal çalışmalar gerçekleştiren ilk özel tiyatro. Geçen akşam izlediğim bu yaşam serüveni içinde inançlarıyla ve vazgeçmez iradeleri ile inadına, toplum ve gelecek için sanat diye haykıran, gençlikleri dahil her şeyleri ile o ayakta kalma mücadelesini veren, ekibin lokomotifi, Genel Sanat Yönetmeni ve kurucularından aynı zamanda Bursa Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Ömer Naci Topcu, Ekibin Eğitim Koordinatörlüğü'nü uzun yıllardır üstlenen bir Cumhuriyet kadını Ayten Kösa Topcu ile o isimlerini sayamadığım yürekli insanlara yeşerttikleri, yaşattıkları ve yetiştirdikleri onlarca genç için sonsuz teşekkürler..

Öylesine ki bugüne kadar, güzel sanatlar liseleri, güzel sanatlar fakülteleri ve konservatuvarlara yüzlerce öğrenci veren kurum eğitimci kadrolarını akademik eğitimini tamamlayıp dönen bu sanatçılardan oluşturarak sürekli yenilen bir yaklaşımla hem kendini geliştiriyor hem de dün gibi gençliğini koruyor. Aynı zamanda hem profesyonel kadrosu ile hem de kendi yetiştirdiği amatör kadrosu ile sahneye koyduğu oyunlar 30 yıldır seyirci ile buluşmakta, hatta bir ara tanıklık ettiğim üzere tam bir amatörlük ruhu içinde herkesin her hizmeti gönüllü olarak imece misali gerçekleştirirken bunu mükemmel bir dostluk içinde yürütüyor
30. yılını geçtiğimiz günlerde Ekim Sanat Sahnesi açılışı ile yapan kurum , 30 yıllık bir hayali gerçekleştirerek Nilüfer'de Bursa seyircisine çok amaçlı kullanılabilecek bir sahne kazandırdı. O gecede başarmanın ve uzun erimli yorgunlukların giderildiği, yeni etkinlik, mücadele ve başarılara yelken açıldığı 30 yıllık Ekim Sanat Atölyesi emekçilerini kutluyorum.

TOPLUMUN AYDIN VE ÇAĞDAŞ GELECEĞİ İÇİN SANAT

Bertolt Brecht'in ''Sanat dünyayı yansıtan bir ayna değil dünyanın onunla şekillendirildiği bir çekiçtir.'' ifadesinden hareketle diğer taraftan başta etik, ve ahlak, temelli olmak üzere sosyal ve toplumsal sorunların felsefi olarak ele alındığı tiyatro kendini, kültürünü, edebiyatını çağının ötesine taşıyan ve onu şekillendiren önemli de bir iletişim aracıdır. Ve tabii ki bu sanatsal kurumu geliştiren onu ayakta tutan hele günümüz ve geçmiş baskıcı ortam koşullarında özveri ile idealist bir anlayışla kendini ortaya koyan ise varlıklarından onur duyduğumuz sanatçılarımızdır. Daha dün ölümünün 81. yılında saygı, sevgi, özlem ve minnetle andığımız Mustafa Kemal Atatürk'ün, bakın o büyük devrimcinin sanat ve sanatçı ile ilgili sözleri her şeyi ifade ediyor.
"Efendiler! Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz, hattâ reisicumhur olabilirsiniz. Fakat sanatçı olamazsınız! Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kesilmiş demektir." "Sanatçı el öpmez, sanatçının eli öpülür"

BURSA DEVLET TİYATROSU VE BURSA BÖLGE DEVLET SENFONİ ORKESTRASI

Tarihsel olarak 1869'dan itibaren Bursa modern tiyatro ile tanışmış sonrasında 1938 yılında halkevi olarak kurulan bugünkü Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu Bursa'da tiyatro alanında önemli bir yer tutmuştur . Değerli dostum AVP İdare Müdürü Mustafa Kandı'dan edindiğim bilgilerle şu anda AVP Sahnesi ve Oda Tiyatrosu Sahnesi olmak üzere 2 sahnede oyunlarını sahnelemektedirler . 2018-2019 tiyatro sezonunda %99 oranında 81.221 kişi seyirci sayısına ulaşan Bursa Devlet Tiyatrosu 2019-2020 tiyatro sezonunda AVP'de 5 Oda Tiyatrosu'nda 3 ve çocuk oyunu 2 olmak üzere 10 oyun sahnelenmektedir. Kentimizin bölgesel olarak ülkemizde ilk ve tek olan önemli kazanımlarından biride Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrasıdır. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi/ Merinos'ta 2019/ 2010 sanat sezonunu 3 Ekim 2019'dan itibaren her perşembe günü muhteşem program, şef ve solistlerle sanatseverlere kapılarını açtı. Özellikle İdil Biret konseri ile ulusal gururumuz ve dünyanın en iyi piyanosu Bursa'ya geliyor.
Bir çağrım olacak. Sanatçılarımıza vereceğimiz en önemli desteğimiz ve sadece onların biz sanatseverlerden beklentileri sanatçılarımızın üretkenliğini, heyecanını, etkinliğini artıracak olan tek şey sanat aşkımız, sevgimiz ve sanatsever kitlesinin artarak toplumda emeklerinin duygusal olarak karşılık bulmasıdır.