BİLDİRİLER
Seçim Komisyonu Raporu 2009
Bütün Dünya bilsin ki, benim için bir yandaşlık vardır:
Cumhuriyet yandaşlığı, düşünsel ve toplumsal devrim yandaşlığı.
Bu noktada yeni Türkiye topluluğunda, bir bireyi bunun dışında düşünmek istemiyorum.
CHP'nin olduğu yerde yalan, dolan, yolsuzluk, onursuzluk yoktur. CHP'nin olduğu yerde teslimiyet yoktur. Onun bunun elini öpmek yoktur. CHP'nin olduğunu yerde şeref, onur, dürüstlük, bağımsızlık vardır. Hukuka saygı vardır.
Deniz Baykal
Genel Başkan
SUNUŞ;
Rüzgârın yönünü tayin edemeyiz ama
geminin yönünü değiştirebiliriz.
Enaca
İl Seçim Komisyonu; İl Başkanlığı’nın 22 Aralık 2008 tarihli kararı ile kurularak 27 Aralık 2008 tarihinde çalışmalarına başladı.
Yapılan toplantılar sonucunda alınan kararlar gereği, çalışma grupları oluşturuldu. Çağ-daş “Yerel Yönetim Reformu” ile köklü bir dönüşüm gerçekleştirmeyi hedefleyen Par-ti’mizin, insan odaklı kentsel ve toplumsal kalkınma politikaları ana hedefimiz oldu.
Ortak söylem birliğini sağlamak amacıyla; Parti Tarihi, Parti Politikaları, Yerel Seçim Bildirgesi, Yurt ve Kent Gündemi ile ilgili dosyalar hazırlanarak adaylarımıza verildi.
İlçe Seçim Komisyonları oluşturularak çalışmalarda eşgüdüm sağlandı. Hazırladığımız Yerel Seçim Programı ile zamanı etkin ve verimli kullanarak kentimizdeki tüm seçmenlere ulaşılmaya çalışıldı.
Seçim çalışmaları boyunca yapmış olduğumuz gözlemlere dayanarak; tanıtım ve seçim ça-lışmalarında profesyonel destek sağlanması ve Parti içi eğitimin gerekliliği saptanmış ol-du
Komisyonumuz çıkan bu sonuçlar ışığında, önümüzdeki genel seçimlere kadar aynı kadro ve inançla çalışmalarını aralıksız sürdürecektir.
Çalışmalarımızda katkı, katılım ve destek veren tüm ilçe örgütlerimize ve adaylarımıza teşekkürü bir borç biliriz.
Ali KÜÇÜKSARI
2009 İl Yerel Seçim
Komisyonu
BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARIMIZ(İsim Alfabetik sırası ile)
1. YEREL SEÇİM KOMİSYONU ÇALIŞMA RAPORU;
22 Aralık 2008 tarihli İl Yönetim Kurulu kararı ile kurulmuş olan komisyonumuz dosyada mevcut bulunan üye listesi ile ilk toplantısını 27 Aralık 2008 tarihinde yapmıştır.
Yapılan ilk toplantıda üyeler arasında görev bölümü yapmıştır.
Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda;
- Başkanlık divanı ve çalışma grupları oluşturulmuş,
- Seçim programlarının başkanlık divanınca oluşturulmasına,
- Çalışma gruplarının konularında belediye başkan adaylarına sunulmak üzere rapor hazırlamalarına,
- İlçe gezilerine en kısa sürede başlanarak sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri üretilmesine,
- Komisyon toplantılarının her hafta Cumartesi günü saat 16:00’da İl Başkanlığında yapılmasına karar verilmiştir.
İlçe gezilerinde yönetim kurulları ve ilçe ve belde belediye başkan adayları ile yapılan toplantılar sonucunda;
- lçelerdeki genel eksikliklerin tespiti
- İlçe yönetimlerinin sorunları ve çözüm öneriler
- Belediye Başkan adaylarının İlçe ve Beldeleri ile ilgili tespitleri, projeleri ve seçim stratejileri,
- Belediye başkan adaylarının yapılacak tüm çalışmalarında komisyon çalışma gruplarımız tarafından desteklenmeleri
- Seçim programlarının ve bütçelerinin hazırlanarak il seçim komisyonuna göndermeleri
- İl genel ve Belediye Meclis aday adayları listelerinin ve dosyalarının en kısa sürede hazırlanması ve il yönetim kuruluna iletilmesi
- Sandık görevlileri listelerinin hazırlanarak il başkanlığına bir an önce bildirilmesi
- Sandık görevlileri için eğitim takviminin belirlenerek eğitim çalışma grubumuza ve eğitim komisyonuna bildirilmesi
- Seçimde kullanılacak malzeme ve donanım desteği ile ilgili her türlü talebin Seçim komisyonu başkanlığına yapılması Konuları görüşülerek karara bağlanmıştır.
2. YEREL SEÇİM KOMİSYONU ÜYE LİSTESİ;
1) Ali Küçüksarı – Komisyon Başkanı | 16) Osman Ayradilli |
2) Zeynel Kirte – Başkan Yardımcısı | 17) Muharrem Bulut |
3) Erdal Altun – Başkan Yardımcısı | 18) Muharrem Armağan |
4) Abbas Soğucak - Sekreter | 19) Günay Onayman |
5) İstikbal Gündoğdu - Sekreter | 20) Bülent Zoroğlu |
6) Semra Yılmaz – Divan Kâtibi | 21) Nilgün Berk |
7) Hatice İnan | 22) Güner Aklan |
8) Sami Kahveci | 23) Salih Top |
9) Şenay Şahin | 24) Zafer Yıldız - Nilüfer |
10) Ayşe Şahin | 25) Hıdır Taze - Kestel |
11) Naci Sınak | 26) İsmet Necat Işık - Yıldırım |
12) Bilgin Alanbey | 27) Nejat Yahya - Osmangazi |
13) Kazım Dalgıç | 28) Özgür Yalçın – Gemlik |
14) M. Bilgehan Subaşıoğlu | 29) Bülent Özbakan – Gürsu |
15) Nesimi Üçlertoprağı | 30) Mehmet Civelek - Mudanya |
3. TOPLANTI TUTANAKLARI;
3.1. Yerel Seçim Komisyonu 1. Olağan Toplantısı – 27.12.2008
Divan Seçimi; Divan; Başkan: Ali Küçüksarı Başkan Yardımcıları: Erdal Altun – Zeynel Kirte Sekreterler: Abbas Soğucak – İstikbal Gündoğdu Divan Kâtibi: Semra Yılmaz Olağan toplantılar; Her hafta Cumartesi günü saat 16.00’da CHP il merkezi toplantı salonu. Toplantı süresi 2 saat. Önümüzdeki zaman içerisinde toplantı sayısının arttırılması.
Yerel yönetimler çalışma grubu: Hatice İnan Sendikalar ve Meslek odaları çalıĢma grubu: Günay Onayman, Naci Sınak STK çalışma grubu: Nilgün Berk Kadın çalışma grubu: Ayşe Şahin Gençlik Çalışma grubu: Yalın Ütük Tarım, Çevre ve su Çalışma Grubu: Bülent Zoroğlu Eğitim Çalışma Grubu: Özgür Yalçın, Abbas Soğucak Seçim Bütçesi: Sami Kahveci Seçim Bildirgesi: Zeynel Kirte İletişim: Şenay Şahin, Muharrem Armağan Propaganda çalışma grubu: Zeynel Kirte, Osman Ayradilli, Bilgin Alanbey Hukuk Çalışma Grubu: Nilgün Berk, Yalın Ütük, Bilgin Alanbey
İletişimle ilgili olarak, mail grubu ve mesaj sistemi oluşturulacak. Sandık görevlilerinin, meslek örgütlerinin, sendikaların, Sivil toplum kuruluşlarının üye listeleri mesaj sistemine dâhil edilecek. Kestel ilçesi mail sistemindeki listeleri aktaracak. Baro, Tabipler odası gibi meslek örgütlerinin üye ve telefon listesi temin edilerek sisteme alınacak. İl Kadınlar Kolunun düzenlemiş olduğu imza kampanyasında elde edilmiş olan yaklaşık 20.000 kişilik liste tekrar incelenip temize çekilerek mesaj sistemine dâhil edilecek.
İlçelerden nüfus, seçmen, sandık sayıları, oy oranları, demografik yapıları, köy, belde ve mahalle sayıları istendi. Ayrıca partimiz Belediye meclis üyelerinden yapılmış olan hizmetler ve bunların analiz ve değerlendirmeleri temin edilerek ve bölgelerin sorunları rapor haline getirilecek. Buna bağlı olarak toplanacak olan tüm bilgiler Belediye başkan adayları ile paylaşılarak ziyaretlerde bölge ile ilgili net bir bilgiye sahip olmaları sağlanacak.
Dil birliği sağlanabilmesi amacıyla Seçim bildirgesi elimize ulaştığında incelenerek adayların konu ile ilgili bilgilendirilmesi ve eğitim verilmesi sağlanacak.
İlçelerde yapılmış olan çalışmalar her hafta yapılacak olağan toplantıda İlçe temsilcileri tarafında komisyona sunulacak.
Hazırlanacak tüm veriler bilgisayar ortamında paylaşılıp depolanacak, toplantılara çıktıları getirilerek dosyalama işlemi gerçekleştirilecek.
Ziyaret ve toplantılarda Adayların tanıtım CD’leri hazırlanması konusu gündeme getirilerek bilgisayar ve barko eşliğinde sunumu yapılması önerilecek.
Yılbaşından sonra başlamak üzere en geç 15 gün içerisinde tüm ilçelere ön ziyaretler gerçekleştirilecek.
İlçe ziyaret programları İlçelerle görüşülerek hazırlanacak ve katılımı gerekli olan aday ve Milletvekillerine program gönderilecek.
Olağan toplantılarımıza gerekli olduğu takdirde adayların katılımı sağlanarak koordineli çalışma ortamı yaratılacak.
3.2. Yerel Seçim Komisyonu 2. Olağan Toplantısı - 03.01.2009
Öncelikle belediye başkan adaylarına doğru ve donanımlı bilgi aktarmak gereği kararlaştırıldı. Merkezden gelecek olan yeni parti programı ve tüzüğü iyice okunup il vasıtası ile adaylara aktarılacak.
Adayların danışmanları olmasına rağmen Nilüfer İlçe Belediye Başkanı Mustafa Bozbey hariç diğer adaylar tecrübesiz. İlçelerle servis ağı kurulacak. Onlardan ilçelerle ilgili sorunlar toplanacak. İlçelere bir an önce ziyaretler yapılacak. Adaylar da bu entegrasyonun içine bir an önce dâhil edilecek.
Gidilecek ilçelere somut projeler götürülecek. Anket çalışmaları yapılacak. Muhtarlarla görüşmeler yapılacak. Gerekli altyapılar oluşturulup köşe başlığı belirlenecek. Bir beyin fırtınası oluşturulacak.
Sloganlar belirlenecek ve Sena Kaleli’ye sunulacak. Çalışma grupları projeleri üretecek ilçelere böylece donanımlı gidilecek. Tüm gruplar kendi ilçesindeki sorunları gözden geçirip liste halinde toplantıda sunacak.
Parti programı iyice okunup sadeleştirilmeli anlaşılır hale konulmalı. Dil birliği sağlanmalı. S.T.K’lar ile sıkı bağlantılar kurulmalı, ziyaretlere en kısa sürede başlanmalı.
Esnaf, muhtarlar ve odalar ile kahvaltı programları yapılacak. Kahveler ziyaret edilecek. Merkez İlçe Belediye Meclis üyelerinden bilgiler alınacak.
Teknik olarak donanma sağlanacak. Sandık çalışmaları yapılacak Okul ve mahalle temsilcileri belirlenecek. Sonuca daha hızlı ulaşılacak. İlçelerdeki esnaf, pazarcı ve ev ziyaretleri planlandı. Disk ziyaret edilecek.
Divan hangi gün ve saatte nereye gidileceğini tespit edecek. İlçelerden kendilerine göre önemli gün ve programlar istenecek. www.chp.org sitesine elde edilen somut veriler atılsın. İlçe temsilcileri listeleri oluşturulup bu siteye yüklensin.
3.3. Yerel Seçim Komisyonu 3. Olağan Toplantısı – 10.01.2009
Komisyon üyeleri Bülent Zoroğlu, Ayşe Şahin ve Naci Sınak’ın sunmuş olduğu raporlar değerlendirilerek Belediye başkan adayları için hazırlanan dosyaya eklenmesi karara bağlandı.
İlçelerden temin edilmeye başlanan demografik yapı, ilçe sorunlar ve mevcut yapıyı içeren bilgilerin tek bir tipte olması için bir format hazırlanacak. Bildirmiş olan ilçelerden gelen bilgiler derlenerek ilçe dosyalarına eklenecek.İlçe dosyası için Parti Tarihi, Parti programı ve Seçim kanunun yerel seçimlerle ilgili maddelerini içerir bilgilerin dosyaya eklenmesi kararlaştırıldı.
Seçim gezilerine başlanabilmesi için ilçe dosya hazırlıklarına hız verilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı.
3.4. Yerel Seçim Komisyonu 4. Olağan Toplantısı – 17.01.2009
Bilgileri gelmiş olan ilçelerin genel değerlendirmeleri yapıldı. Eksik olan bilgilerin istendiği belirtildi. Bilgilerini ulaştırmamış olan ilçeler ile başkanlık divanı ve ilçe temsilcileri aracılığıyla bu bilgilerin ivedilikle tamamlanmasına,
İlçe ziyaretlerine önümüzdeki hafta başlanması için karara varıldı.İlçelerin ziyaretlerinde;
- İznik, Yenişehir
- Orhaneli, Harmancık, Büyükorhan, Keles
- Orhangazi, Gemlik
- Karacabey, Mustafakemalpaşa
- İnegöl, Kestel, Gürsu
Şeklinde gruplama yapılarak programlanmasına
Merkez ilçe olarak Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçeleri ile daha yakın ilişkiler içinde olunmasına. Özellikle Osmangazi ilçesinin büyüklük ve nüfus bakımından önemi olduğuna,
Seçim programı için İlçelerden gelecek doğru bilgilerin Büyükşehir başkan adayımızın programının yapıla bilmesi için önemli olduğuna,
İlçelerden gelecek seçim programlarının birbirleriyle başkanlık divanı tarafından örtüştürülerek Büyükşehir başkan adayımızın programının bununla uyumlu bir şekilde hazırlanmasına, Karar verilmiştir.
3.5. Yerel Seçim Komisyonu 5. Olağan Toplantısı – 24.01.2009
23.01.2009 tarihinde yapılmış olan İznik ve Yenişehir ilçe gezilerinin değerlendirilerek karşılaşılmış olan soru ve görüşlerin Komisyon başkanlığı aracılığıyla İl Başkanlığımıza bildirilmesine,
İlçe gezileri konusunda tüm üyelerimizin katılımcı olması gerektiğine
Gezilerin en az bir gün önce mesaj sistemi aracılığıyla tüm komisyon üyelerimize duyurulmasına,
25.01.2009 tarihinde Harmancık, Orhaneli, Keles ve Büyükorhan ilçelerimize ziyaret düzenlenmesine,
27.01.2009 tarihinde Gemlik ve Orhangazi ilçelerimize gezi düzenlenmesine,
30.01.2009 tarihinde Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerimize gezi düzenlenmesine,
Karar verilmiştir
3.6. Yerel Seçim Komisyonu 6. Olağan Toplantısı – 31.01.2009
24.01.2009 tarihinde yapılmış olan Harmancık, Orhaneli, Büyükorhan ve Keles ilçe gezileri değerlendirilerek karşılaşılmış olan soru ve görüşlerin Komisyon başkanlığı aracılığıyla İl Başkanlığımıza bildirilmesine,
27.01.2009 tarihinde yapılmış olan Orhangazi ve Gemlik ilçe gezileri değerlendirilerek karşılaşılmış olan soru ve görüşlerin Komisyon başkanlığı aracılığıyla İl Başkanlığımıza bildirilmesine,
30.01.2009 tarihinde yapılmış olan Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçe gezileri değerlendirilerek karşılaşılmış olan soru ve görüşlerin Komisyon başkanlığı aracılığıyla il Başkanlığımıza bildirilmesine,
03.02.2009 tarihinde Gürsu, Kestel ve İnegöl ilçelerimizin ziyaret edilmesine,
Özellikle Belediye Başkan adaylarımızın seçim sürecinde söz birliğinin sağlanması amacıyla eğitim programı hazırlıklarına hız verilmesine,
Karar verilmiştir
3.7. Yerel Seçim Komisyonu 7. Olağan Toplantısı – 07.02.2009
03.02.2009 tarihinde yapılmış olan Gürsu, Kestel ve İnegöl ilçe gezileri değerlendirilerek karşılaşılmış olan soru ve görüşlerin Komisyon başkanlığı aracılığıyla İl Başkanlığımıza bildirilmesine,
10.02.2009 tarihinde Mudanya ilçemizin ziyaret edilmesine,
Özellikle Belediye Başkan adaylarımızın seçim sürecinde söz birliğinin sağlanması amacıyla eğitim programı hazırlıklarının İl başkanlığımız tarafından tamamlanarak 09.02.2009 tarihi itibariyle başlayacağı ve eğitimlerin akademik kadro tarafından 10 iş günü boyunca sabah saat 09:30 10:30 arası 1 saat olarak planlandığı Divan tarafından bilgi olarak sunuldu. Komisyon başkanımızın bu eğitimlere katılmasına,
Karar verilmiştir
3.8. Yerel Seçim Komisyonu 8. Olağan Toplantısı – 14.02.2009
10.02.2009 tarihinde yapılmış olan Mudanya ilçe gezisi değerlendirilerek karşılaşılmış olan soru ve görüşlerin Komisyon başkanlığı aracılığıyla il Başkanlığımıza bildirilmesine,
Adaylarımızın seçim programlarına komisyonumuz tarafından azami destek verilmesine
Özellikle Belediye Başkan adaylarımızın seçim sürecinde söz birliğinin sağlanması amacıyla eğitim programı değerlendirmesi komisyon başkanımız tarafından yapıldı. Ve bu eğitimlerin bundan sonraki seçim dönemlerinde de tüm adaylar için uygulanması konusunda il yönetimimize önerilmesine,
Karar verilmiştir
3.9. Yerel Seçim Komisyonu 9. Olağan Toplantısı – 04.04.2009
Tüm seçim dönemi ve seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirme yapıldı.
İl başkanımızın da katıldığı toplantıda genel olarak seçim sürecinde çalışmaların yoğun geçtiği, alınan sonuçların umut vaat ettiği ve bu yoğun çalışmanın sürekle hale gelmesi ile istenen hedeflere ulaşılabileceği konusunda fikir birliğine varıldı.
İl Başkanımız Seçim süresince yapmış olduğumuz çalışmalardan dolayı teşekkürlerini iletti.
Komisyonun revize edilerek önümüzdeki genel seçimler için çalışmalara hemen başlamasına,
Karar verilmiştir
4. İLÇE DOSYALARI;
4.1.GÜRSU İLÇESİ;
Yıllar | 2004 | 2007 | 2009 |
Nüfus sayısı | 24.000 | 47.600 | 51.300 |
Seçmen sayısı | 16.934 | 27.585 | 35.700 |
Sandık sayısı | 57 | 93 |
Yıllar | 2004 | 2007 | ||||
Parti Adı | CHP | AKP | DYP | CHP | AKP | MHP |
Aldığı oy sayısı | 3400 | 4752 | 1426 | 2869 | 14.385 | 2764 |
Merkez ilçe olup toplam nüfusu 50.039, yüz ölçümü 10.891 km2dir. 8 Mahalle ve 6 köy’den oluşmaktadır.
İlçede Çoğunluk Artvin, Erzurum, Trabzon, Samsun, Sinop, Kütahya, az sayıda Van, Muş, Ağrı, Ankara, Balıkesir, Sivas illerinden gelmişmiş vatandaşlarımızdan oluşmaktadır.
Göç alan bir ilçe olmasından dolayı halkın büyük çoğunluğu işçi ve emekli’dir. Bunun yanı sıra Tarım da önemli bir gelir kaynağıdır.
İlçenin en büyük sorunları; Altyapı ve işsizliktir
İlçede; 8 ilköğretim, 6 Ortaöğretim, 3 Özel eğitim, 1 Anaokulu ve 1 HEM bulunmaktadır.
İlçede Hükümet konağı inşaatı devam etmektedir. Planlanmış yatırımlarda TOKİ konutları inşaatı vardır.
4.2. HARMANCIK İLÇESİ
Yıllar | 2004 | 2007 | 2009 |
Nüfus sayısı | 10.260 | 8400 | |
Seçmen sayısı | 6669 | ||
Sandık sayısı | 35 |
Yıllar |
|
|
|
|
|
2004 |
|
|
|
|
|
|
2007 |
|
|
|
Parti |
|
CHP |
|
|
AKP |
|
|
MHP |
|
CHP |
AKP |
MHP |
|
|||
Aldığı oy sayısı |
|
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
|
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
|
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
|
|
|
|
577 |
1974 |
731 |
|
|||||||||||||
|
1335 |
942 |
900 |
|
3522 |
705 |
730 |
|
690 |
408 |
386 |
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bursa ilinin güneydoğusunda bir dağ ilçesidir. Toplam nüfusu 8400, yüz ölçümü 38.928
ilçe’de 9 Mahalle ve 22 köy bulunmaktadır. Nüfus yapısı 50:50 kadın – erkek, yaklaşık olarak 1700 genç nüfustur.
Nüfus gelir kaynakları;
1- Madencilik
2- Tarım
3- Hayvancılık
İlçenin sorunları;
1- Ulaşım
2- İşsizlik
3- Göç
Son yıllarda İlçe Emniyet teĢkilatının kurulması, MYO’nun kurulması ve maden piyasasının canlanması ilçede yaşanmış gelişmelerdir.
İlçede 1 MYO, 5 ilk ve orta dereceli okul bulunmaktadır. İlçede MYO programı geliştirme çalışmaları, Yurt sorunun çözümüne ilişkin çalışmalar devam etmektedir. İlçede planlanmış yatırımlar; Kapalı kanalizasyon sistemleri ve meyveciliğin özendirilmesidir.
4.3. İNEGÖL İLÇESİ;
Yıllar |
2004 |
2007 |
2009 |
Nüfus sayısı |
|
|
|
Seçmen sayısı |
|
111.000 |
143.000 |
Sandık sayısı |
421 |
421 |
|
Yıllar |
|
|
|
|
|
2004 |
|
|
|
|
|
|
|
2007 |
|
|
|
Parti |
|
CHP |
|
|
AKP |
|
|
|
SP |
|
CHP |
AKP |
MHP |
|
|||
Aldığı oy sayısı |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
il Genel |
|
İlçe BB. |
B. Mec. |
10466 |
64212 |
10879 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||
|
7901 |
3915 |
3980 |
|
46796 |
20770 |
21462 |
|
11162 |
|
10029 |
8778 |
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
İlçe, Bursa’nın 45 km. güneydoğusunda 2009’da Alanyurt’un bağlanmasıyla birlikte toplam ilçe nüfusu 216.558 olup, yüz ölçümü 1006 km2’dir.
5 belde, 92 köy ve 14 mahalleden oluşmaktadır.
İlçe etnik yapı olarak değişik yörelerden gelen ve hızla gelişen bir sanayi şehridir. Özellikle OSB’nin açılmasından sonra çok yoğun bir şekilde göç almıştır ve hala devam etmektedir.
Nüfusun çoğunluğu balkan göçmenlerinden, Kafkas kökenlilerden, Artvin, Ardahan, Kars, Bayburt, Muş, Bitlis, Erzurum, Trabzon, Yozgat, Çorum ilerinden ilçeye göç edenlerden ve yerli halktan oluşmaktadır.
Halkın geçim kaynakları; Büyük oranda OSB’deki fabrikalardan, Mobilya sanayinden, tarımdan ve Oylat’ta bulunan kaplıcalar aracılığı ile turizmden sağlanmaktadır.
İlçenin sorunları;
1- Ekonomik krizden dolayı işsizlik
2- Hava kirliliği
3- Şehir içi trafik yoğunluğu
4- Altyapı sorunları (Kanalizasyon, su şebekesi gibi)
5- Son yıllarda cinayet, gasp, hırsızlık, uyuşturucu kullanımında hızlı bir artış.
6- İşyerlerinin kapanması ve icra dosyaları 50% artmıştır.
Doğalgaz şebeke hattı ve Elektrik hatlarının yeraltına alma çalıĢmaları devam etmektedir. Organize sanayi bölgesinde arıtma tesisi yapılmaktadır. Bu nedenle Boğazköy barajında su tutma yapılmamaktadır. MYO kampüsü inşaatı başlamış ancak şu anda durmuştur. Yeni İnegöl adı altında TOKİ inşaatları yapılmaktadır. Hastane yapımı için yer tespit çalışmaları devam etmektedir.
4.4. İZNİK İLÇESİ;
Yıllar | 2004 | 2007 | 2009 |
Nüfus sayısı | 20.122 | 50.550 | 44.514 |
Seçmen sayısı | 23.834 | 13.485 | |
Sandık sayısı | 135 | 114 | 150 |
2004 yerel seçimleri meclis üyesi: CHP 5 kişi, AKP 9 kişi.
İlçe toplam nüfusu 44514, toplam yüzölçümü 753 km2dir. 7 Mahalle, 37 Köy ve 2 beldeden oluşmaktadır. İlçede, Kafkas ve Karadeniz kökenli 1.200 kişi, Balkan göçmeni 10.000 kişi, Yerli 10.000 kişi, doğu kökenli 500 kişi, Roman 800 kişi yaşamaktadır. 22308 kadın, 22206 Erkek nüfustan oluşmaktadır. Genç nüfus oranı yüksektir.İlçenin başlıca geçim kaynakları tarım ve turizmdir.
Ġlçenin sorunları;
1- Kanalizasyon ve arıtma
2- Toplanan çöplerin eritilmesi
3- Otopark sorunu
4- Çevre yollarında yolların darlığı nedeniyle ulaşım sorunu
5- Din ve doğa turizminin geliştirilmemesi
6- Üniversitenin bölüm eksikliği (MYO)
7- Sosyal faaliyet alanlarının eksikliği (Örneğin Sinema vb.)
8- İznik gölü kirliliği
İlçe’de 4 ilköğretim, 4 Lise, 1 yüksekokul mevcuttur.
İlçede planlanmış ve yapılmakta olan yatırım mevcut değildir
4.5. KARACABEY İLÇESİ;
Yıllar | 2004 | 2007 | 2009 |
Nüfus sayısı | 65.000 | 72.000 | 79.115 |
Seçmen sayısı | 56.458 | 54.479 | 57.722 |
Sandık sayısı | 209 | 209 | 218 |
Yıllar |
|
|
|
|
|
2004 |
|
|
|
|
|
|
|
2007 |
|
|
|
Parti |
|
CHP |
|
|
AKP |
|
|
|
* |
|
CHP |
AKP |
* |
|
|||
Aldığı oy sayısı |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
|
İlçe BB. |
B. Mec. |
8579 |
19207 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||
|
2774 |
480 |
841 |
|
19601 |
7900 |
7619 |
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
İlçe 1. Sınıf tarım arazisine kuruludur, yüz ölçümü 118 bin hektardır. 21 Mahalle ve 64 köy’den oluşmaktadır.İlçe’de son 10 yıl içerisinde büyük oranda diğer illerimizden göç almıştır. İlçede tarım, ağırlıkla tarıma dayalı sanayi ve hayvancılık yapılmaktadır. İlçenin sorunları;
1. Sulama ve İçme suyu
2. Çöp sorunu ve temizlik
3. İyi yönetilememek
4. İşsizlik
5. Tarım alanlarının imara açılması
İlçede son yıllarda kayda değer bir gelişme görülmemiştir. Doğalgaz ilçeye verilmeye başlanmıştır. Ancak tarım kesiminde büyük olumsuzluklar yaşanmaktadır. İlçede 7 ilköğretim, 5 Orta öğretim, 1 MYO’u bulunmaktadır. Tigem tarım işletmeleri ve Trakyabirlik yağ fabrikası ilçede bulunan üretime dayalı devlet kurumlarıdır. İlçede devam eden veya mevcut planlanmış yatırımlar bulunmamaktadır.
4.6. KELES İLÇESİ;
Yıllar | 2004 | 2007 | 2009 |
Nüfus sayısı | |||
Seçmen sayısı | 12590 | ||
Sandık sayısı |
Yıllar | 2004 | 2007 | ||||
Parti Adı | CHP | AKP | MHP | CHP | AKP | MHP |
Aldığı oy sayısı | 853 | 6535 | 1608 |
Demografik yapı;
İlçe’de daha çok meyvecilik yapılmaktadır. Başlıca ürünler Kiraz, Vişne, Ceviz Ve Badem’dir. Az sayıda Süt inekçiliği yapılmaktadır. Keles Linyit ocaklarında çalışmaktadırlar.
4.7. KESTEL İLÇESİ;
Yıllar | 2004 | 2007 | 2009 |
Nüfus sayısı | |||
Seçmen sayısı | 32.252 | 31.745 | 33.889 |
Sandık sayısı | 122 | 94 |
Yıllar |
|
|
|
|
|
2004 |
|
|
|
|
|
|
2007 |
|
|
|
Parti |
|
CHP |
|
|
AKP |
|
|
DYP |
|
CHP |
AKP |
MHP |
|
|||
Aldığı oy sayısı |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
İllçe BB. |
B. Mec. |
4340 |
13.818 |
4792 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||
|
3619 |
3623 |
3464 |
|
9609 |
4387 |
4221 |
|
5895 |
4223 |
4103 |
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bursa’nın doğusunda yer almakta olup, ilçe nüfusu47.000 civarında ve yüz ölçümü 280 km2dir. 1938’de Bucak, 1960’da Belde ve 1990’da ilçe olmuştur. ilçede 5 mahalle, 29 köy bulunmaktadır.
İlçenin başlıca gelir kaynağı tarım, sanayi ve köylerde hayvancılıktır. Ayrıca ilçe merkezinde fidancılık ve süs bitki üreticiliği önem taşımaktadır.
İlçe nüfusunun büyük bir kısmını Bulgaristan’dan göç etmiş olan soydaşlarımız oluşturmaktadır. Bunun yanında Erzincan, Tunceli ve Bingöl illerinden gelen Alevi yurttaşlarımız mevcut olup ayrıca Erzurum, Bayburt ve Bilecik’den vatandaşlarımız yerleşmişlerdir.
İlçenin başlıca sorunları; 1. 2009 seçimlerinde Büyükşehir sınırlarına dâhil edilmiştir 2. Hava kirliliği 3. İşsizlik 4. Altyapı yetersizliği 5. Sağlık (Devlet hastanesi ihtiyacı) 6. Ulaşım vb.
İlçe’de bir ziraat fakültesi kurulması ilçenin en önemli ihtiyacıdır. Ayrıca sağlık hizmetleri açısından da geri kalmış ve hizmetin en kısa mesafeden verilebilmesi için ilçede devlet hastanesi bulunmamaktadır.
İlimizin birçok su firması ilçe su kaynaklarından yararlanmaktadır. Ancak bu sebepten ilçe kaliteli sudan mahrum bırakılmıştır.İçme suyu maalesef arıtma, dinlenme ve filtre edilmeden şebekeye verilmektedir. Ve yaz aylarında özellikle kuyu suyu tüketilmeye mahkûm edilmiştir.
Bunun yanı sıra ilçe’de sanayi kuruluşları fazla olmasına rağmen istihdam anlamında çok yararlanılamadığı tespit edilmiştir.
Son yıllarda mücavir sınırlar dâhilinde maden arama adı altında verilen taş ocakları ruhsatları ilçenin doğa, tarih ve su havzalarına zarar vermektedir.
İlçe’de 8 ilköğretim okulu, 1 düz lise, 1 endüstri Meslek lisesi, 1 çok programlı lise bulunmaktadır.İlçe’de devam eden yatırımlar katlı otopark, anaokulu, Buski çalışmaları ve Tedaş çalışmaları devam etmektedir. Planlanmış yatırım olarak da Kent Meydanı projesi vardır.
4.8. MUDANYA İLÇESİ;
Yıllar | 2004 | 2007 | 2009 |
Nüfus sayısı | 53965 | ||
Seçmen sayısı | 62.368 | 45.024 | |
Sandık sayısı | 199 | 132 |
Yıllar |
|
|
|
|
|
2004 |
|
|
|
|
|
|
2007 |
|
|
|
Parti |
|
CHP |
|
|
AKP |
|
|
ANAP |
|
CHP |
AKP |
MHP |
|
|||
Aldığı oy sayısı |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
25698 |
26896 |
1312 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||
|
7656 |
3511 |
2202 |
|
11271 |
3247 |
1714 |
|
6194 |
4154 |
2249 |
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Toplam nüfusu 62.369, Yüz ölçümü 346 km2’dir. 13 Mahalle, 33 Köy, 1 Belde bulunmaktadır.
Nüfusun gelir kaynakları Zeytincilik ve meyveciliktir.
İlçenin sorunları;
1- Otopark
2- Yol
3- Kültür hizmetleri
4- Park alanları
İlçede son yıllarda kayda değer bir gelişme olmamıştır.
4.9. MUSTAFAKEMALPAŞA İLÇESİ;
Yıllar | 2004 | 2007 | 2009 |
Nüfus sayısı | 104.000 | ||
Seçmen sayısı | 65.854 | 69.684 | |
Sandık sayısı | 306 | 272 |
Yıllar | 2004 | 2007 | ||||
Parti Adı | CHP | AKP | ANAP | CHP | AKP | MHP |
Aldığı oy sayısı | 3.483 | 8.019 | 8.524 | 11.606 | 28.464 | 10.785 |
İlçenin mahalle sayısı 20dir.
Karadenizliler %4, Doğu ve güneydoğu %5, İç Anadolu %1, Romanlar %3, Göçmenler %5, Arnavutlar %2, Çerkezler %5
4.10. NİLÜFER İLÇESİ;
Yıllar | 2004 | 2007 | 2009 |
Nüfus sayısı | 178.682 | 251.344 | |
Seçmen sayısı | 94.196 | 121.499 | 199.832 |
Sandık sayısı | 328 | 394 | 665 |
Yıllar |
|
|
|
|
|
2004 |
|
|
|
|
|
|
2007 |
|
|
|
Parti |
|
CHP |
|
|
AKP |
|
|
|
|
|
CHP |
AKP |
MHP |
|
||
Aldığı oy sayısı |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
34.337 |
43.050 |
15.422 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||
21.691 |
29.016 |
29.652 |
26.674 |
27.913 |
36.250 |
26.515 |
26.992 |
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bursa’nın Batısında bulunan merkez ilçedir. Nüfusu 251.344, yüz ölçümü 186 km2’dir. 25 Mahalle, 6 Belde, 25 köy bulunmaktadır.
Nüfus yapısı; Bursa %38,4, Göçmen %13,9, Karadeniz %13,2, Doğu Anadolu %10,9, İç Anadolu %7,9, Marmara %7,5, Ege %4,5, Akdeniz %2,1, Güneydoğu %1,5’dir.
Yeni yapılanan bir ilçe olması nedeniyle nüfusu en hızlı artan bir ilçedir. İlçenin nüfusu 1990-2000 arasında yıllık 13%, 2000-2007 yılları arasında yıllık 5,6% gibi büyük bir hızla artmıştır. 2007 genel nüfus sayımına göre 251.344 olan ilçe nüfusunun 199.270’i ilçe merkezinde 54.074’ü ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.
İlçe nüfusunun gelir kaynakları; işçi, memur ve tarıma dayalı ticaret. İlçenin en büyük sorunu ulaşımdır. Nilüfer belediyesinin sosyal ağırlıklı projeleri dikkat çekmektedir.
İlçe’de 14’ü özel olmak üzere 18 anaokulu, 15’i özel olmak üzere 63 ilköğretim okulu, 13’ü özel olmak üzere 28 lise ve dengi okul, 6 adet özel engelli eğitim kurumu bulunmaktadır. Belde ve köylerde 20 ilköğretim okulu bulunmaktadır. İlköğretim ve lise öğrencilerinin sayısı 47.000 civarındadır. Bu eğitim kurumlarında yaklaşık 2500 öğretmen görev yapmaktadır. Uludağ üniversitesi Nilüfer ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca Ataevler’de basın kültür sarayı, Akkılıç kütüphanesi (Bu kütüphanede Cumhuriyet ve Bursa gazetelerinin arşivi) bulunmaktadır.
Devam eden yatırımlar;
1-Atatürk kent ormanı
2-Balat F3 pisti
3-4 mevsim parkı
4-Konak pazaryerinin üzerinin kapatılması ve market projesi
5-Birleşmiş hayatlar projesi
6-Beşevler merkez parkı
7-Ertuğrul Mahallesi park ve yeşil alanlar projesi
8-Konak olimpik yüzme havuzu
9-Taksi durakları projesi
10-Fethiye hizmet binası projesi
11- Cephanelik yürüyüş yolu projesi
12-Yol ve tretuvar çalışmaları
Planlanmış yatırımlar;
1-Ertuğrul yerleşim hizmet binası
2-Ertuğrul ticaret merkezi
3-Büfeler
4-Uludağ üniversitesi girişi
5-Karafatma-kule-Beşevler Meydanı
6-Ataevler mahallesi İbrahim Uyar ilköğretim okulu spor salonu
7-Fethiye spor tesisleri
8-Beşevler meydan projesi
9-Ayvalıdere projesi
10-Balat meşe ormanları
11- Çamlıca parkı projesi
12-Pazar alanları projesi
13-Trafik eğitim pisti
14-Sokak çocukları projesi
15-Konak kreş
16- Huzur evi
17-İhsaniye Meydanı
18-Ekolojik ev
19-İhsaniye nikâh salonu
20- Dans eğitim pisti projesi
4.11. ORHANELİ İLÇESİ;
Yıllar | 2004 | 2007 | 2009 |
Nüfus sayısı | 24.798 | ||
Seçmen sayısı | 21.309 | 19.335 | 17.861 |
Sandık sayısı | 102 | 92 | 92 |
Yıllar |
|
|
|
|
|
2004 |
|
|
|
|
|
|
2007 |
|
|
|
Parti |
|
CHP |
|
|
AKP |
|
|
MHP |
|
CHP |
AKP |
MHP |
|
|||
Aldığı oy sayısı |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
1856 |
9307 |
3032 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||
|
1489 |
396 |
581 |
|
8441 |
1802 |
1772 |
|
1925 |
1586 |
1355 |
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bursa’ya 50 km uzaklıkta Uludağ’ın güneyinde kalan ilin en büyük dağ ilçesidir. Nüfusu 24.798 dir.
53 köy, 2 belde (Göynükbelen beldesinde 3 mahalle, Karıncalı beldesinde 2 mahalle), 6 mahalleden oluşmaktadır.
İlçe sürekli göç vermektedir. Göç vermenin en önemli sebebi ise ilçede yeterli iş sahasının bulunmamasıdır.
2 adet çorap fabrikası kapanmış durumda olup 1 adet Tekstil atölyesi halen hizmet vermektedir. Madencilik olarak Krom madeni çıkartan şetat madencilik yaklaşık 600 kişi çalıştırmaktadır. 2008 yılı başında Karakova mevkiinde hizmete açılan SMS madencilik 150 kişiyi istihdam etmektedir. 2008 Eylül ayında açılan Bursa Krom Madencilik Krom fiyatlarının düşmesi sebebiyle üretime geçmeden kapanmıştır. Bir kamu kuruluşu olan kömür işletmelerinde 850 işçi ve memur çalışmaktadır. Termik santral bünyesinde de 220 kadrolu, 330 taşeron firma olarak toplam 550 kişi istihdam edilmektedir. Taşeron firma AKP yönetiminin rant kapısı olarak kullanılmaktadır.
İlçede 1 Anadolu Lisesi, 1 Çok programlı Endüstri Meslek Lisesi, 1 Düz lise, 1 İmamhatip lisesi ve 4 ilköğretim okulu, Belde ve köylerde 8 İlköğretim okulu bulunmaktadır. Uludağ Üniversitesine bağlı olan 2 yıllık MYO mevcuttur. İlçede planlanan ve yapılmakta olan proje bulunmamaktadır.
4.12. ORHANGAZİ İLÇESİ;
Yıllar | 2004 | 2007 | 2009 |
Nüfus sayısı | 44.426 | 68.902 | 72.850 |
Seçmen sayısı | 39.303 | 41.475 | 54.245 |
Sandık sayısı | 152 | 152 |
Yıllar |
|
|
|
|
|
2004 |
|
|
|
|
|
|
2007 |
|
|
|
Parti |
|
CHP |
|
|
AKP |
|
|
MHP |
|
CHP |
AKP |
MHP |
|
|||
Aldığı oy sayısı |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
8333 |
17.578 |
6424 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||
|
2502 |
267 |
575 |
|
14378 |
9180 |
9480 |
|
4841 |
2627 |
2789 |
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bursa – Yalova yolu üzerinde Ġznik gölünün 3 km. batısında 300 bin hektarlık bir alana sahiptir.
Yaklaşık 18.000 hektarı verimli tarım alanı olarak kullanılmaktadır. Alanın büyük bir bölümü ormanlık ve iznik gölüdür. 6 Mahalle, 5 Belde ve 20 Köy’den oluşmaktadır. Arapzade mahallesi en kalabalık mahalledir.
Temel geçim kaynakları ilçe merkezinde Sanayi kuruluşları, belde ve köylerde zeytinciliktir. Tarım tümüyle zeytine bağlıdır. Ekilebilir alanların yaklaşık 70%’i zeytinliktir. Gedelek köyü ilkemizin turşu üretim merkezidir. Yurt içi ve yurt dışı satış gücüne sahiptir. Çeltikçi, Gedelek, Gürle ve Yenigürle’de çeltik ekimi de yapılmaktadır. Dağlık alanlardaki Fındıklı, Hamzalı, Mahmudiye ve Bakırköy de halkın gelir düzeyi daha düşüktür. Yaklaşık 5.000 işçi toplamı 30’dan fazla olan fabrikalarda çalışmaktadır. Yaklaşık 80%’i asgari ücret ve daha düşük ücret ile çalışmaktadır. Zeytin fidanı üretimi 2000 – 2007 yılları arasında çok gelişmişti, ancak 2008’de kararname değişikliğiyle bu alan kapanma noktasına gelmiştir. Son yılların gözde iş alanı metal taşlama atölyeleridir, toplam işçi sayısı 1500’e varmaktadır ancak mevcut piyasalardaki durgunluk nedeniyle durma noktasına gelmiştir.
İlçenin sorunları;
1- Nüfusun çoğunluğunun işçi olmasından dolayı;
a- İşsizlik
b- Gelir düzeyi düşüklüğü
c- Sürekli iç ve dış göç
d- Yetişmiş iş gücü sınırlı
e- Esnaf ve hizmet üreten iş yerleri şehir dışında olduğundan kaynaklar ilçe dışına akmaktadır.
2- Zeytin’de yaşanan sıkıntılar
3- Turizm alanında yatırımın olmaması
4- İş gücüne dayalı sanayinin azlığı (Tekstil vb.)
5- Küçük sanayinin desteklenmemesi
6- İşçi alımında yerleşik halka öncelik verilmemesi
7- Beyaz yakalıların ilçe halkıyla kaynaşması sağlanmalı
8- Meslek okulları ile sanayi arasındaki kopukluk
9- Kültür sanat alanlarının eksikliği (Tiyatro, sinema, konser alanları, konferans salonları vb.)
10- Spor kulüpleri desteklenmelidir, yeniden organize edilmeli farklı spor dalları olmalı ve yararlananların sayısı arttırılmalıdır.
11- Zeytin festivali yeniden düzenlenmelidir. (Hayati önemi var.)
12- Ulaşım ağı yeniden düzenlenmeli, kent dokusu sağlanmalı
İlçe’de 1 MYO, 5 Lise(Anadolu Lisesi Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Çok Programlı Lisesi, Kız Meslek Lisesi ve İmamHatip Lisesi), 21 İlköğretim okulu, 1 Anaokulu, 1 Halk eğitim merkezi, 7 Özel Dershane, 3 Motorlu TaĢıt Sürücü Kursu, 2 Yabancı Dil Kursu, 1 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 1 Etüt Eğitim Merkezi, 4 Kreş, 2 Özel Öğrenci Yurdu bulunmaktadır.
Yapılmakta olan projeler; TOKİ tarafından 1380 konut sağlanmıştır proje devam etmektedir. OBTİM projesi devam etmektedir. Hükümet konağı, Huzurevi ve rehabilitasyon Merkezi, Özürlüler okulu (ORMO) inşaatı devam etmektedir. Kent mezarlığının yapımı devam etmektedir. Küçük sanayi sitesinin genişletilmesi çalışmaları devam ediyor.
Yapılacak olan projeler; Göl Spor Tesisleri Suni Çim çalışması yapılacak, Boğazlar ve Marmara Belediyeler birliği İznik gölü kıyısında eğitim ve dinlenme tesisi kurulacak. Turizm ve su sporları için yatırımlar planlanıyor. Çöp işleme merkezi için çalışmalar yapılıyor.
4.13. OSMANGAZİ İLÇESİ;
Yıllar | 2004 | 2007 | 2009 |
Nüfus sayısı | 642.337 | 736.034 | |
Seçmen sayısı | 402.110 | 450.981 | 537.267 |
Sandık sayısı | 1367 | 1462 |
Yıllar |
|
|
|
|
|
|
2004 |
|
|
|
|
|
|
2007 |
|
|
|
Parti |
|
|
CHP |
|
|
AKP |
|
|
DYP |
|
CHP |
AKP |
MHP |
|
|||
Aldığı oy sayısı |
BŞBB |
İl Genel |
|
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
68.877 |
201.880 |
53.633 |
|
|
163.532 |
|
|
|
|
538.654 |
|
|
|
128.574 |
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bursa ilimizin merkez ilçesidir. Türkiye’nin 8. Büyük ilçesidir. Yüz ölçümü 116.520 km2, Nüfusu 736.034’tür. 2000 yılından itibaren nüfus %14.58 artmıştır. Şehirde yaşayan nüfus sayısı 657.599, köyde yaşayan nüfus sayısı 78.435’dir. İlçede 103 Mahalle, 27 köy ve 4 belde mevcuttur.
İlçe’de nüfusun gelir kaynakları;
Sanayi
İlçede dokuma sanayi, otomobil yan sanayi, havlu sanayi, trikotaj sanayi, kundura sanayi, tarım araçları sanayi, mobilya sanayi, deri, plastik sanayi, bakır işlemeciliği, makine ve madeni eşya yapımcılığı, elektrik motoru sanayi, döküm sanayi, marangoz makineleri sanayi, kaynak makineleri sanayi, soba sanayi, bıçakçılık sanayi çok gelişmiştir. Bunların dışında yağ ve un fabrikaları, tuğla fabrikaları üretim yapmaktadır.
Tarım
İlçede en çok yetiştirilen ürün, tahıldır. Ekili alanların büyük bir bölümünü tahıl tarlaları kaplar. Buğday, arpa, yulaftan başka, baklagillerden fasulye, bakla ekilir. Domates, biber, patlıcan, gibi sebzelerin yanında şekerpancarı, pamuk, susam, ayçiçeği, tütün gibi endüstri bitkileri; çilek, kavun, karpuz, üzüm, şeftali, dut, kestane, ceviz, elma, erik, kiraz, armut gibi meyveler yetiştirilmektedir.
Hayvancılık
İlçede küçükbaş hayvancılık, özellikle Uludağ eteklerinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılır. Tavukçuluk, arıcılık gelişmiştir.İlçe, ipekböcekçiliğinin merkezi sayılır.
İlçenin sorunları;
a)Çarpık yapılaĢma: Bursa yoğun göç alan bir Ģehir olması sebebiyle ve merkez nüfusunun %50 sinin Osmangazi Ġlçesinde yaĢıyor olması sebebiyle çarpık yapılaĢmanın yaĢandığı bir ilçedir.
b) Ulaşım sorunları: şehir çok hızlı büyüdüğü için mevcut ulaşım kanalları yeterli gelmemektedir.
c) Trafik yoğunluğu ve gürültü kirliliği
d) İlçenin yoğun iç ve dış göç alması
e) İlçemizin geniş bir coğrafi yapıya sahip olması
f) İlçemizin yoğun bir nüfusa sahip olması ve hızlı nüfus artışı
g) İlçe genelinde yüksek işsizlik oranı
h) Sosyal Donatı Alanlarının yetersizliğii) Kaçak yapılaşmanın yoğun olması
j) İlçemizin 1. derece deprem kuşağında bulunması
k) Altyapı kurumlarının (Tedaş, Bursa gaz, Telekom gibi) temel yatırımlarını tamamlamamış olmaları
l) İlçemizin coğrafik yapısının kentsel gelişime müsait olmaması
İlçede son yıllarda Kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilmeye başlanmış, Tarih ve kültür mirasları açığa çıkarılmıştır.
İlçede okuryazar oranı 99%’dir. 103 İlköğretim, 30 Ortaöğretim ve 8 Okul öncesi eğitim kurumu mevcuttur.
İlçe sınırları içinde bulunan devlet kurumları; Bursa Valiliği, Bağ-Kur İl Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskân İl Müdürlüğü, Mahalli İdareler Müdürlüğü, BUSKİ (Bursa Su ve Kanalizasyon idaresi) Genel Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı, Çalışma Bölge Müdürlüğü, Bursa Defterdarlığı, Emekli Sandığı Bölge Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa İl Özel İdaresi, Bursa Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü, Bursa Sağlık Müdürlüğü, Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Bursa Tarım İl Müdürlüğü, İl Sivil Savunma Müdürlüğü, İller Bankası 2.Bölge Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu Bursa İl Müdürlüğü, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Başkanlığı, Bursa İl Müftülüğü, Bursa Müze Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Posta İşletmesi Baş Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Bursa Sigorta Müdürlüğü, Tapu Kadastro 4.Bölge Müdürlüğü, Türkiye Elektrik Dağıtım A.ġ. (TEDAŞ) İl Müdürlüğü, Türk Telekom İl Müdürlüğü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bursa Test ve Analiz Laboratuarı (BUTAL), Vakıflar Bölge Müdürlüğü
İlçede devam eden yatırımlar;
-Kentsel Dönüşüm Projeleri (Kamberler, Doğanbey, Yunuseli, Tabakhaneler, Hurdacılar kentsel dönüşüm projeleri)
-Tarihi han ve hamamların açığa çıkarılması projesi
-Bursa’yı turizm ve kongre merkezi haline getirmek amacıyla yapılan çalışmalar (Kongre merkezleri, yeni 5 yıldızlı otel inşaatları)
4.14. YENİŞEHİR İLÇESİ;
Yıllar | 2004 | 2007 | 2009 |
Nüfus sayısı | 43.700 | 48.012 | 51.750 |
Seçmen sayısı | 32.800 | 35.318 | 36.463 |
Sandık sayısı | 0167 | 0147 | ? |
Yıllar | 2004 | 2007 | ||
Parti Adı | CHP | AKP | CHP | AKP |
Aldığı oy sayısı | 4.168 | 13.207 | 6.310 | 14.244 |
Yenişehir ile 55 km. uzaklıkta, Nüfusu 51750, Yüz ölçümü 770 km2 dir
Merkezde 10 Mahalle ve 61 köy mevcuttur. İlçede %3,2 oranında Doğu, Güneydoğu (Bitlis, Mardin, Diyarbakır gibi)ve Karadeniz bölgelerinden göç almıştır.
İlçe topraklarının %60’ı tarım alanına elverişli, %10’u mera, %30’luk bölümü ise fundalık ve ormanlık alandır. Tarımsal arazinin %65’i yer altı suları ve göletlerden sulanmaktadır. Tarım genellikle modern yöntemlerle yapılmaktadır.
İlçenin tarımsal sorunları;
1. Toprak kaybı ve kullanımı
2. Toprağın işlenmesi
3. Tohum
4. Gübreleme
5. Sulama
6. Verimlilik
7. Hasat
8. Taban fiyatı
9. Kota uygulaması
10. İlaçlama
Besi hayvancılığına önem verilmektedir. Süt inekçiliği ile etlik besi sığır yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
İlçede son 5 yıl içerisinde OSB kurulmuş ve burada Türkiye şişe cam fabrikası, Anadolu cam şişe ambalaj grubu ile Trakya düz cam fabrikası adı altında 2 fabrika ile üretim devam etmektedir. İlçe’de 7 ilköğretim, 6 Meslek lisesi, 1 Düz Lise ve Uludağ Üniversitesine bağlı 1 Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır.
4.15. YILDIRIM İLÇESİ;
Yıllar | 2004 | 2007 | 2009 |
Nüfus sayısı | 412.000 | 575.480 | 575.480 |
Seçmen sayısı | 324.086 | 380.000 | 412.800 |
Sandık sayısı | 1136 | 1170 | 1250-1300 |
Yıllar |
|
|
|
|
|
2004 |
|
|
|
|
|
|
|
2007 |
|
|
|
Parti |
|
CHP |
|
|
AKP |
|
|
|
SP |
|
CHP |
AKP |
MHP |
|
|||
Aldığı oy sayısı |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
İlçe BB. |
B. Mec. |
BŞBB |
İl Genel |
|
İlçe BB. |
B. Mec. |
45295 |
164300 |
35234 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||
32000 |
27000 |
25505 |
28000 |
|
|
108217 |
|
|
|
|
38000 |
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bursa’nın merkez ilçesi olmakla beraber Toplam nüfusu 575.480, yüz ölçümü 399 km2’dir. 66 mah ve 1 köy’den oluşmaktadır. İlçe sürekli göç almakla beraber ilçenin nüfusunun büyük çoğunluğunu alt gelir grupları oluşturmaktadır. İlçenin en büyük sorunları;
1-İşsizlik
2-Çarpık ve kaçak yapılaşma
3-Ulaşım
4-Altyapı
5-Çevre temizliği
6-Park bahçe yetersizliği
7-Pazar yerleri yetersizliği
8-Doğal alanların yok edilmesi (Kaplıkaya Akçağlayan TOKİ)
9-Kurban kesim yerleri yetersizliği
10-Ankara asfaltı altı hava kirliliği
11- Mezarlık yetersizliği
İlçedeki son yıllardaki gelişmeler; Bursaray ve Batçıkların yapılması
İlçe’de 9 Anaokulu, 68 İlköğretim, 11 Lise, 9 Meslek Lisesi, 1 Eğitim fakültesi mevcuttur. İlçede Doğum hastanesi yapımı planlanmıştır.
5. İLÇE ZİYARETLERİ;
5.1.İZNİK ZİYARETİ – 23.01.2009
Katılanlar,
İl Seçim Komisyonu BaĢkanı Sn. Ali Küçüksarı
İl Seçim Komisyonu 11 üyesi
İlçe Başkanı Sn. İsmail Güleç
Belediye Başkan adayı Sn. Dündar Koyutürk
İlçe yönetim Kurulu ve Partililer
Ali Küçüksarı tarafından il seçim komisyonun kuruluşu ve amacı anlatıldı. Seçim komisyonu üyeleri kendilerini tanıttılar. İznik ilçesi için hazırlanmış olan dosya Belediye Başkan adayımız Dündar Koyutürk’e teslim edildi. Belediye Başkan adayımız ve İlçe BaĢkanımızdan seçim çalışmaları ile ilgili bilgi alındı. Seçim komisyonu tarafından Seçim çalışmalarında yapılabilecekler, yeni parti program ile ilgili genel bilgi verildi. İl Genel Meclisi üyemiz Bülent Zoroğlu tarafından İznik bölgesinin tarımsal ve sulama ile ilgili sorunlarına değinilerek çözüm önerileri hakkında genel bir bilgi verildi. Eğitim çalışma grubu sorumlumuz Abbas Soğucak tarafından sandık görevlilerinin eğitiminin önemine vurgu yapıldı. Komisyon başkanı Ali Küçüksarı tarafından Seçim çalışma programı hazırlanması ve Seçim komisyonuna ulaştırılması ilçe başkanından talep edildi. Belediye başkan adayına ve ilçe örgütüne gerekli desteklerin verilmesi için il komisyonları olarak hazır olduğumuz belirtildi. Tüm Yeni Parti Programı, Marşlar ilçe bilgisayarına şenay şahin tarafından yüklendi.
5.2.YENİŞEHİR ZİYARETİ– 23.01.2009
Katılanlar,
İl Seçim Komisyonu Başkanı Sn. Ali Küçüksarı
İl Seçim Komisyonu 11 üyesi İlçe Başkanı Sn. Fahrettin Kasap
Belediye Başkan adayı Sn. Fahrettin Bilgit
İlçe yönetim Kurulu ve Partililer
Ali Küçüksarı tarafından İl seçim komisyonun kuruluşu ve amacı anlatıldı. Seçim komisyonu üyeleri kendilerini tanıttılar. İznik ilçesi için hazırlanmış olan dosya Belediye Başkan adayımız Fahrettin Bilgit’e teslim edildi. Belediye Başkan adayımız ve İlçe Başkanımızdan seçim çalışmaları ile ilgili bilgi alındı. Seçim komisyonu tarafından Seçim çalışmalarında yapılabilecekler, yeni parti program ile ilgili genel bilgi verildi. İl Genel Meclisi üyemiz Bülent Zoroğlu tarafından Yenişehir bölgesinin tarımsal ve sulama ile ilgili sorunlarına değinilerek çözüm önerileri hakkında genel bir bilgi verildi. Eğitim çalışma grubu sorumlumuz Abbas Soğucak tarafından sandık görevlilerinin eğitiminin önemine vurgu yapıldı. Komisyon başkanı Ali Küçüksarı tarafından Seçim çalışma programı hazırlanması ve Seçim komisyonuna ulaştırılması İlçe başkanından talep edildi. Belediye başkan adayına ve ilçe örgütüne gerekli desteklerin verilmesi için İl komisyonları olarak hazır olduğumuz belirtildi. Tüm Yeni Parti Programı, Marşlar İlçe bilgisayarına şenay şahin tarafından yüklendi.
5.3.HARMANCIK ZİYARETİ – 25.01.2009
Katılanlar,
İl Seçim Komisyonu Başkanı Sn. Ali Küçüksarı
İl Seçim Komisyonu 6 üyesi
İlçe Başkanı Sn. Hasan Çakmak
İlçe yönetim Kurulu ve Partililer
Ali Küçüksarı tarafından İl seçim komisyonun kuruluşu ve amacı anlatıldı. Seçim komisyonu üyeleri kendilerini tanıttılar. Harmancık ilçesi için hazırlanmış olan dosya ilçe Başkanımıza Belediye başkan adayımıza iletilmek üzere teslim edildi. İlçe Başkanımızdan seçim çalışmaları ile ilgili bilgi alındı. Seçim komisyonu tarafından Seçim çalışmalarında yapılabilecekler, yeni parti program ile ilgili genel bilgi verildi. İl Genel Meclisi üyemiz Bülent Zoroğlu tarafından Harmancık bölgesinin tarımsal ve sulama ile ilgili sorunlarına değinilerek çözüm önerileri hakkında genel bir bilgi verildi. Eğitim çalışma grubu sorumlumuz Abbas Soğucak tarafından sandık görevlilerinin eğitiminin önemine vurgu yapıldı. Komisyon başkanı Ali Küçüksarı tarafından Seçim çalışma programı hazırlanması ve Seçim komisyonuna ulaştırılması İlçe başkanından talep edildi. Belediye başkan adayına ve ilçe örgütüne gerekli desteklerin verilmesi için İl komisyonları olarak hazır olduğumuz belirtildi. İlçe ofisinde bilgisayar olmaması nedeniyle Tüm Yeni Parti Programı, Marşlar yüklenemedi.
5.4.BÜYÜKORHAN ZİYARETİ – 25.01.2009
Katılanlar,
İl Seçim Komisyonu Başkanı Sn. Ali Küçüksarı
İl Seçim Komisyonu 6 üyesi
İlçe Başkanı Sn. Ali Burhan Sevim
Belediye Başkan adayı Sn. Mustafa Çalı
Kınık Belediye Başkan adayı Sn. Ziya Burhan
İlçe yönetim Kurulu ve Partililer
Ali Küçüksarı tarafından il seçim komisyonun kuruluşu ve amacı anlatıldı. Seçim komisyonu üyeleri kendilerini tanıttılar. Büyükorhan ilçesi için hazırlanmış olan dosya Belediye başkan adayımıza teslim edildi. ilçe Başkanımızdan seçim çalışmaları ile ilgili bilgi alındı. Seçim komisyonu tarafından Seçim çalışmalarında yapılabilecekler, yeni parti program ile ilgili genel bilgi verildi. İl Genel Meclisi üyemiz Bülent Zoroğlu tarafından Büyükorhan bölgesinin tarımsal ve sulama ile ilgili sorunlarına değinilerek çözüm önerileri hakkında genel bir bilgi verildi. Eğitim çalışma grubu sorumlumuz Abbas Soğucak tarafından sandık görevlilerinin eğitiminin önemine vurgu yapıldı. Komisyon başkanı Ali Küçüksarı tarafından Seçim çalışma programı hazırlanması ve Seçim komisyonuna ulaştırılması ilçe başkanından talep edildi. Belediye başkan adayına ve ilçe örgütüne gerekli desteklerin verilmesi için il komisyonları olarak hazır olduğumuz belirtildi. İlçe ofisinde bilgisayar olmaması nedeniyle Tüm Yeni Parti Programı, Marşlar yüklenemedi.
5.5.ORHANELİ ZİYARETİ – 25.01.2009
Katılanlar, İl Seçim Komisyonu Başkanı Sn. Ali Küçüksarı İl Seçim Komisyonu 6 üyesi İlçe Başkanı Sn. Oğuz Altınok Belediye Başkan adayı Sn. Neşe Aksak Göynükbelen Belediye Başkan adayı Sn. Hüseyin Bozkurt İlçe yönetim Kurulu ve Partililer
Ali Küçüksarı tarafından İl seçim komisyonun kuruluşu ve amacı anlatıldı. Seçim komisyonu üyeleri kendilerini tanıttılar. Orhaneli ilçesi için hazırlanmış olan dosya Belediye başkan adayımıza teslim edildi. İlçe Başkanımızdan seçim çalışmaları ile ilgili bilgi alındı. Seçim komisyonu tarafından Seçim çalışmalarında yapılabilecekler, yeni parti program ile ilgili genel bilgi verildi. İl Genel Meclisi üyemiz Bülent Zoroğlu tarafından Orhaneli bölgesinin tarımsal ve sulama ile ilgili sorunlarına değinilerek çözüm önerileri hakkında genel bir bilgi verildi. Eğitim çalışma grubu sorumlumuz Abbas Soğucak tarafından sandık görevlilerinin eğitiminin önemine vurgu yapıldı. Komisyon başkanı Ali Küçüksarı tarafından Seçim çalışma programı hazırlanması ve Seçim komisyonuna ulaştırılması İlçe başkanından talep edildi. Belediye başkan adayına ve ilçe örgütüne gerekli desteklerin verilmesi için İl komisyonları olarak hazır olduğumuz belirtildi. Orhaneli bölgesi ile ilgili komisyon üyemiz Sami Kahveci’nin elinde bulunan dosyaların İlçeye iletileceği belirtildi. İlçe ofisi bilgisayarına Tüm Yeni Parti Programı, Marşlar yüklendi.
5.6.KELES ZİYARETİ – 25.01.2009
Katılanlar,
İl Seçim Komisyonu Başkanı Sn. Ali Küçüksarı
İl Seçim Komisyonu 6 üyesi
İlçe Başkanı Sn. Ertuğrul Eroğlu
İlçe yönetim Kurulu ve Partililer
Ali Küçüksarı tarafından İl seçim komisyonun kuruluşu ve amacı anlatıldı. Seçim komisyonu üyeleri kendilerini tanıttılar. Keles ilçesi için hazırlanmış olan dosya Belediye başkan adayımıza teslim edildi. İlçe Başkanımızdan seçim çalışmaları ile ilgili bilgi alındı. Seçim komisyonu tarafından Seçim çalışmalarında yapılabilecekler, yeni parti program ile ilgili genel bilgi verildi. İl Genel Meclisi üyemiz Bülent Zoroğlu tarafından Keles bölgesinin tarımsal ve sulama ile ilgili sorunlarına değinilerek çözüm önerileri hakkında genel bir bilgi verildi. Eğitim çalışma grubu sorumlumuz Abbas Soğucak tarafından sandık görevlilerinin eğitiminin önemine vurgu yapıldı. Komisyon başkanı Ali Küçüksarı tarafından Seçim çalışma programı hazırlanması ve Seçim komisyonuna ulaştırılması İlçe başkanından talep edildi. Belediye başkan adayına ve ilçe örgütüne gerekli desteklerin verilmesi için İl komisyonları olarak hazır olduğumuz belirtildi. Keles bölgesi ile ilgili komisyon üyemiz Sami Kahveci’nin elinde bulunan dosyaların İlçeye iletileceği belirtildi. İlçe ofisinde bilgisayar olmaması nedeniyle Tüm Yeni Programı, Marşlar yüklenemedi.
5.7.ORHANGAZİ ZİYARETİ – 27.01.2009
Katılanlar,
İl Seçim Komisyonu Bakanı Sn. Ali Küçüksarı
İl Seçim Komisyonu 10 üyesi
İlçe Başkanı Sn. Şaban Yapıcı
Belediye Başkan adayı Sn. Ahmet Aydın Akyol
İlçe yönetim Kurulu ve Partililer
Ali Küçüksarı tarafından İl seçim komisyonun kuruluşu ve amacı anlatıldı. Seçim komisyonu üyeleri kendilerini tanıttılar. Orhangazi ilçesi için hazırlanmış olan dosya Belediye başkan adayımıza teslim edildi. İlçe Başkanımızdan seçim çalışmaları ile ilgili bilgi alındı.
Seçim komisyonu tarafından Seçim çalışmalarında yapılabilecekler, yeni parti program ile ilgili genel bilgi verildi. İl Genel Meclisi üyemiz Bülent Zoroğlu tarafından Orhangazi bölgesinin tarımsal ve sulama ile ilgili sorunlarına değinilerek çözüm önerileri hakkında genel bir bilgi verildi. Eğitim çalışma grubu sorumlumuz Abbas Soğucak tarafından sandık görevlilerinin eğitiminin önemine vurgu yapıldı.
Komisyon başkanı Ali Küçüksarı tarafından Seçim çalışma programı hazırlanması ve Seçim komisyonuna ulaştırılması İlçe başkanından talep edildi. Belediye başkan adayına ve ilçe örgütüne gerekli desteklerin verilmesi için İl komisyonları olarak hazır olduğumuz belirtildi
5.8.GEMLİK ZİYARETİ – 27.01.2009
Katılanlar,
İl Seçim Komisyonu Bakanı Sn. Ali Küçüksarı
İl Seçim Komisyonu 9 üyesi
İlçe Balkanı Sn. Cem Güler
İlçe yönetim Kurulu ve Partililer
Ali Küçüksarı tarafından İl seçim komisyonun kuruluşu ve amacı anlatıldı. Seçim komisyonu üyeleri kendilerini tanıttılar. İlçe Başkanımızdan seçim çalışmaları ile ilgili bilgi alındı.Seçim komisyonu tarafından Seçim çalışmalarında yapılabilecekler, yeni parti program ile ilgili genel bilgi verildi.İl Genel Meclisi üyemiz Bülent Zoroğlu tarafından Orhangazi bölgesinin tarımsal ve sulama ile ilgili sorunlarına değinilerek çözüm önerileri hakkında genel bir bilgi verildi. Eğitim çalışma grubu sorumlumuz Abbas Soğucak tarafından sandık görevlilerinin eğitiminin önemine vurgu yapıldı.Komisyon başkanı Ali Küçüksarı tarafından Seçim çalışma program ve seçim bütçesi hazırlanması ve seçim komisyonuna ulaştırılması ilçe başkanından talep edildi.Belediye başkan adayına ve ilçe örgütüne gerekli desteklerin verilmesi için İl komisyonları olarak hazır olduğumuz belirtildi.Gemlik SMS sistemine kayıtlı telefon numaralarının il mesajı sistemine dahil edilebilmesi için il merkezine iletilmesi talep edildi.
5.9.KARACABEY ZİYARETİ – 30.01.2009
Katılanlar,
il Seçim Komisyonu Bakanı Sn. Ali Küçüksarı
İl Seçim Komisyonu 8 üyesi
İlçe Başkanı Sn. Orhan Karabaş
Belediye başkan adayı Sn. Enver Kartal
İlçe yönetim Kurulu ve Partililer
Ali Küçüksarı tarafından İl seçim komisyonun kuruluşu ve amacı anlatıldı. Seçim komisyonu üyeleri kendilerini tanıttılar.Karacabey ilçesi için hazırlanmış olan dosya Belediye başkan adayımıza teslim edildi.İlçe Başkanımızdan ve Belediye başkan adaylarımızdan seçim çalışmaları ile ilgili bilgi alındı.Seçim komisyonu tarafından Seçim çalışmalarında yapılabilecekler, yeni parti programı ile ilgili genel bilgi verildi. İl Genel Meclisi üyemiz Bülent Zoroğlu tarafından Karacabey bölgesinin tarımsal ve sulama ile ilgili sorunlarına değinilerek çözüm önerileri ve mevcut il genel meclisi yapısı hakkında genel bir bilgi verildi.Eğitim çalışma grubu sorumlumuz Abbas Soğucak tarafından sandık görevlilerinin eğitiminin önemine vurgu yapıldı.
Komisyon başkanı Ali Küçüksarı tarafından Seçim çalışma programı hazırlanması ve Seçim komisyonuna ulaştırılması İlçe başkanından talep edildi. Belediye başkan adayına ve ilçe örgütüne gerekli desteklerin verilmesi için il komisyonları olarak hazır olduğumuz belirtildi
5.10.MUSTAFAKEMALPAŞA ZİYARETİ – 30.01.2009
Katılanlar,
İl Seçim Komisyonu Başkanı Sn. Ali Küçüksarı
İl Seçim Komisyonu 8 üyesi
İlçe Başkanı Sn. Gürkan Esen
Azaplı Belde Belediye başkan adayı Sn. Metin Tunca
Yeşilova Belde Belediye başkan adayı Sn. Mustafa Kula
Tatkavaklı Belde Belediye başkan adayı Sn. Coşkun Çakır
Çeltikçi Belde Belediye baĢkanı Sn. İzzet Dede
İlçe yönetim Kurulu ve Partililer
Ali Küçüksarı tarafından İl seçim komisyonun kuruluşu ve amacı anlatıldı. Seçim komisyonu üyeleri kendilerini tanıttılar.Mustafakemalpaşa ilçesi için hazırlanmış olan dosya Belediye başkan adayımıza teslim edildi.İlçe Başkanımızdan ve Belediye başkan adaylarımızdan seçim çalışmaları ile ilgili bilgi alındı.
Seçim komisyonu tarafından Seçim çalışmalarında yapılabilecekler, yeni parti programı ile ilgili genel bilgi verildi. İl Genel Meclisi üyemiz Bülent Zoroğlu tarafından Mustafakemal bölgesinin tarımsal ve sulama ile ilgili sorunlarına değinilerek çözüm önerileri ve mevcut il genel meclisi yapısı hakkında genel bir bilgi verildi.Eğitim çalışma grubu sorumlumuz Abbas Soğucak tarafından sandık görevlilerinin eğitiminin önemine vurgu yapıldı.Komisyon başkanı Ali Küçüksarı tarafından Seçim çalışma programı hazırlanması ve Seçim komisyonuna ulaştırılması İlçe başkanından talep edildi. Belediye başkan adayına ve ilçe örgütüne gerekli desteklerin verilmesi için il komisyonları olarak hazır olduğumuz belirtildi
5.11.GÜRSU ZİYARETİ – 03.02.2009
Katılanlar,
İl Seçim Komisyonu Başkanı Sn. Ali Küçüksarı
İl Seçim Komisyonu 8 üyesi
İlçe Başkanı Sn. Aytekin Özkan
Kestel Belediye Başkan Adayı İlyas Kaleş
İlçe yönetim Kurulu ve Partililer
Ali Küçüksarı tarafından İl seçim komisyonun kuruluşu ve amacı anlatıldı. Seçim komisyonu üyeleri kendilerini tanıttılar.Gürsu ilçesi için hazırlanmış olan dosya Belediye başkan adayımıza teslim edildi.İlçe Başkanımızdan ve Belediye başkan adaylarımızdan seçim çalışmaları ile ilgili bilgi alındı.Seçim komisyonu tarafından Seçim çalışmalarında yapılabilecekler, yeni parti programı ile ilgili genel bilgi verildi. İl Genel Meclisi üyemiz Bülent Zoroğlu tarafından Gürsu bölgesinin tarımsal ve sulama ile ilgili sorunlarına değinilerek çözüm önerileri ve mevcut il genel meclisi yapısı hakkında genel bir bilgi verildi.Eğitim çalışma grubu sorumlumuz Abbas Soğucak tarafından sandık görevlilerinin eğitiminin önemine vurgu yapıldı.Komisyon başkanı Ali Küçüksarı tarafından Seçim çalışma programı hazırlanması ve Seçim komisyonuna ulaştırılması İlçe başkanından talep edildi. Belediye başkan adayına ve ilçe örgütüne gerekli desteklerin verilmesi için il komisyonları olarak hazır olduğumuz belirtildi
5.12.KESTEL ZİYARETİ – 03.02.2009
Katılanlar,
İl Seçim Komisyonu Başkanı Sn. Ali Küçüksarı
İl Seçim Komisyonu 8 üyesi
İlçe Başkanı Sn. Nihat Yılmaz
Kestel Belediye Başkan Adayı Ergun Aksoy
İlçe yönetim Kurulu ve Partililer
Ali Küçüksarı tarafından İl seçim komisyonun kuruluşu ve amacı anlatıldı. Seçim komisyonu üyeleri kendilerini tanıttılar.Kestel ilçesi için hazırlanmış olan dosya Belediye başkan adayımıza teslim edildi.İlçe Başkanımızdan ve Belediye başkan adaylarımızdan seçim çalışmaları ile ilgili bilgi alındı.Seçim komisyonu tarafından Seçim çalışmalarında yapılabilecekler, yeni parti programı ile ilgili genel bilgi verildi. İl Genel Meclisi üyemiz Bülent Zoroğlu tarafından Kestel bölgesinin tarımsal ve sulama ile ilgili sorunlarına değinilerek çözüm önerileri ve mevcut il genel meclisi yapısı hakkında genel bir bilgi verildi.Eğitim çalışma grubu sorumlumuz Abbas Soğucak tarafından sandık görevlilerinin eğitiminin önemine vurgu yapıldı.Komisyon başkanı Ali Küçüksarı tarafından Seçim çalışma programı hazırlanması ve Seçim komisyonuna ulaştırılması İlçe başkanından talep edildi. Belediye başkan adayına ve ilçe örgütüne gerekli desteklerin verilmesi için il komisyonları olarak hazır olduğumuz belirtildi.
5.13.İNEGÖL ZİYARETİ – 03.02.2009
Katılanlar,
İl Seçim Komisyonu Başkanı Sn. Ali Küçüksarı
İl Seçim Komisyonu 8 üyesi
İlçe Başkan Vekili Sn. Erol Kazanç
İnegöl Belediye Başkan Adayı Sn.Necmi Demir
Kurşunlu Belde Belediye başkanı Sn.Erkan Dönmez
İlçe yönetim Kurulu ve Partililer
Ali Küçüksarı tarafından İl seçim komisyonun kuruluşu ve amacı anlatıldı. Seçim komisyonu üyeleri kendilerini tanıttılar.İnegöl ilçesi için hazırlanmış olan dosya Belediye başkan adayımıza teslim edildi.İlçe Başkanımızdan ve Belediye başkan adaylarımızdan seçim çalışmaları ile ilgili bilgi alındı.
Seçim komisyonu tarafından Seçim çalışmalarında yapılabilecekler, yeni parti programı ile ilgili genel bilgi verildi. İl Genel Meclisi üyemiz Bülent Zoroğlu tarafından Kestel bölgesinin tarımsal ve sulama ile ilgili sorunlarına değinilerek çözüm önerileri ve mevcut il genel meclisi yapısı hakkında genel bir bilgi verildi.Eğitim çalışma grubu sorumlumuz Abbas Soğucak tarafından sandık görevlilerinin eğitiminin önemine vurgu yapıldı.
Komisyon başkanı Ali Küçüksarı tarafından Seçim çalışma programı hazırlanması ve Seçim komisyonuna ulaştırılması İlçe başkanından talep edildi. Belediye başkan adayına ve ilçe örgütüne gerekli desteklerin verilmesi için il komisyonları olarak hazır olduğumuz belirtildi.
5.14.MUDANYA ZİYARETİ – 10.02.2009
Katılanlar,
İl Seçim Komisyonu Başkanı Sn. Ali Küçüksarı
İl Seçim Komisyonu 15 üyesi
ilçe Başkanı Sn. Mustafa Esengün
Mudanya Belediye Başkan Adayı Sn. Emir Ali Usta
İlçe yönetim Kurulu ve Partililer
Ali Küçüksarı tarafından İl seçim komisyonun kuruluşu ve amacı anlatıldı. Seçim komisyonu üyeleri kendilerini tanıttılar.İnegöl ilçesi için hazırlanmış olan dosya Belediye başkan adayımıza teslim edildi.
İlçe Başkanımızdan ve Belediye başkan adaylarımızdan seçim çalışmaları ile ilgili bilgi alındı.Seçim komisyonu tarafından Seçim çalışmalarında yapılabilecekler, yeni parti programı ile ilgili genel bilgi verildi. İl Genel Meclisi üyemiz Bülent Zoroğlu tarafından Kestel bölgesinin tarımsal ve sulama ile ilgili sorunlarına değinilerek çözüm önerileri ve mevcut il genel meclisi yapısı hakkında genel bir bilgi verildi.Eğitim çalışma grubu sorumlumuz Abbas Soğucak tarafından sandık görevlilerinin eğitiminin önemine vurgu yapıldı.Komisyon başkanı Ali Küçüksarı tarafından Seçim çalışma programı hazırlanması ve Seçim komisyonuna ulaştırılması İlçe başkanından talep edildi. Belediye başkan adayına ve ilçe örgütüne gerekli desteklerin verilmesi için il komisyonları olarak hazır olduğumuz belirtildi.
6. ÇALIŞMA GRUBU RAPORLARI
6.1.TARIM - ÇEVRE VE SU KOMİSYONU RAPOR ÖZETİ
Konu: TÜRKİYE TARIMI, BURSA’DA TARIM VE HAYVANCILIK, SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
Hazırlayan: BÜLENT ZOROĞLU – OCAK 2009
6.1.1. TÜRKİYE TARIMI GENEL YAPISI
- Türkiye bir tarım ülkesidir.
- Nüfusun % 34 ü kırsal bölgelerde oturmakta olup çalışan nüfusun % 40 ı Tarım kesiminde yer almaktadır. (Bu oran ABD de % 2,7, AB de % 5)
- Türkiye’de gayri safi milli hasılada tarımın payı % 11,5 dir. (Bu oran ABD de % 1,7, AB de % 1,9)
- Tarımda kişi başına gayri safi milli hasıla 1 384 Dolar dır. (ABD de 17 719 $, AB de 9 286 $)
- Ülkemizde tarım kesimine bütçeden ayrılan destekleme 2 milyar doların altındadır. (1999 yılında 7 milyar dolar dı)
- Türkiye de 78 milyon hektar yüzölçümünün yaklaşık yarısı (39 milyon ha) tarım alanıdır
- İşletme sayısı 3 milyon ve ortalama işletme büyüklüğü 5,9 ha dır.
6.1.2. TÜRKİYE de TARIMIN GENEL SORUNLARI
- Tarımsal altyapı yetersizdir.
- Örgütlenme yetersizdir.
- Üretim planlaması yapılmamaktadır.
- Teknolojik gelişmelere uyum sağlanamamıştır.
- Tarımsal destekler yetersiz kalmaktadır
- Son 7 yıl içersinde Tarım ürünleri fiyatları reel olarak % 40 düşmüştür. Bunun sonucu ekim alanları % 2, gübre kullanımı % 25 azalmıştır.
- Tarım girdileri pahalıdır ve girdi desteği yapılmamaktadır
- Yanlış özelleştirmeler sonucu şekerpancarı, tütün gibi stratejik ürünlerin yetiştiriciliği büyük darbe almış, hayvan ve hayvansal ürünlerin üretimi gerilemiştir.
- Tarım kuruluşları etkisiz ve dağınık yapıdadır.
6.1.3. TÜRKİYE – AB İLİŞKİLERİ
- 1958 yılında A.E.T adıyla 6 ülke tarafından kurulan AB, 2007 de 2 üyenin de katılımı ile 27 üye ülkeden oluşmaktadır.
- 3 Ekim 2005 tarihinde müzakere tarihi alınmıştır. Tarama çalışmaları sürmektedir
- 35 dosyadan 3 ü doğrudan tarımla ilgilidir. 9 dosyanın da dolaylı olarak tarımla ilgisi vardır.
- Müzakerelerin en zorlu başlıkları tarımla ilgilidir. 80 000 sayfalık Topluluk Müktesebatının yaklaşık yarısı tarımla ilgilidir.
- Birlik bütçesinin % 43 ü tarıma ayrılmıştır
- Türkiye nin AB ye olası üyeliğinde gümrük vergileri karşılıklı olarak sıfırlanacak ve tek pazar uygulamasına geçilecektir.Diğer ülkelere yönelik olarak ise AB Ortak Gümrük tarifesine geçilecektir.
- Türkiye nin Tarım Kırsal Kalkınma ve Pazar önlemleri için 11,3 milyar Evro kaynağa gereksinimi vardır. Ancak bunun 1/6 sı sağlanabilmektedir.
6.1.4. YABANCILARIN TÜRKİYE DE TAŞINMAZ MAL EDİNMELERİ
- Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye de taşınmaz mal edinmeleri, 03.07.2003 tarih ve 4916 sayılı yasanın 19. maddesi ile değiĢik 2644 sayılı Tapu yasasının 35. maddesin de düzenlenmiştir
- Tapu yasasının 36. maddesi kaldırılarak 35. maddeye eklenmiş, 442 sayılı köy yasasının 87. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
- 35. madde de özetle yabancı uyruklu gerçek kişiler ile ülke yasalarına uygun olarak kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri 30 ha a kadar TC sınırları içersinde taşınmaz mal edinebilirler.
- 30 ha dan mal edinebilme Bakanlar Kurulu iznine tabidir.
- Yabancıların köy sınırları içersinde taşınmaz mal edinmeleri de sağlanmıştır
- 17.06.2003 tarih ve 4875 sayılı “Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu” ile birlikte değerlendirildiğinde Yabancı şirketler Türkiye de kısıtlamasız ve sınırsız toprak sahibi olabilecek ve bu toprakları dilediği gibi kullanabilecektir.
- Yeni düzenleme ile hazinenin taşınmazları ve çeşitli Devlet Üretme çiftliklerinin özelleştirilmesi ile organize hayvanlık yapacak Ermeniler, israilliler, Hollandalılar, Amerikalılar, İngilizler ve diğer yabancı sermayeli şirketler eliyle Türkiye nin en önemli tarım alanlarını doğrudan satın alabilecekler ve sahiplenebileceklerdir.
6.1.5. BURSA DA TARIMSAL YAPI
- Yüzölçümü olarak Türkiye nin 28. nüfus yoğunluğu olarak 4. ili konumundaki Bursa da 1.081.900 ha yüzölçümünün 431.00 ha 1. tarım arazisidir. (% 40)
- Arazilerin % 56 sı (241000 ha) sulanabilir durumdadır. Ancak yarısı sulanabilmektedir.
- Tarım arazilerinin % 71 i tarla, % 13 ü sebze, % 6 sı meyve, % 2 s, bağ ve % 8 , zeytinliktir
- Bursa da 1077 adet tarıma dayalı sanayi kuruluşu vardır.
- Türkiye de domates salçası üretimin % 55 i, meyve sebze konservesi üretimin % 24 ü, dondurulmuş sebze üretimin % 54 ü, sofralık zeytin üretimin % 60 ı Bursa da gerçekleşmektedir
- Bursa da çayır-mera alanlarını tarım alanlarının ancak % 9 unu kapsamaktadır
- Ülkemizde üretilen bir çok ürün Bursa adıyla özleşmektedir. Gemlik zeytini, Mudanya Siyah inciri, Karacabey soğanı, Gedelek turşusu, Uludağ kestanesi, Bursa ipeği, Bursa şeftalisi, Bursa çileği, Gürsu Deveci armudu, Yenişehir biberi gibi.
6.1.5.1. BURSA DA MEYVE ÜRETİMİ
- Bursa da tarım alanlarının % 6 sını meyvelikler oluşturmaktadır.
- Türkiye yaş meyve dış satımında Bursa ön sırada yer almaktadır.
- Bursa da meyve çeşitlerinin tamamına yakını üretilebilmektedir.
- En önemli ürünler: SİYAH İNCİR,DEVECİ ARMUDU,ÇİLEK,ŞEFTALİ,AHUDUDU,ELMA,ERİK VE KİRAZ dır.
6.1.5.1.1. MEYVECİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ ÖNERİLERİ
- Dışsatımı yapılan meyve sahalarının bir plan içersinde geliştirilmesi gerekir.
- Gerek yetiştiricilik, gerekse pazarlama konusunun gelişmesi için mutlaka kooperatifleşme yaygınlaştırılmalıdır.
- Zirai ilaç, gübre ve hormon kullanımı konularında eğitim ve denetim yapılmalıdır.
- Üretim ve pazarlamada teknolojik gelişmelerden yararlanmalıdır.
6.1.5.2. BURSA’DA ZEYTİNCİLİK
- Bursa 9,5 milyon adet zeytin ağacına sahiptir
- Zeytin ağaçlarının büyük bölümü Gemlik çeşidi adı altında sofralık olarak değerlendirilmektedir.
- Türkiye’de sofralık zeytin üretiminin lideri Bursa olup, toplam üretimin % 25 ine sahiptir.
- Sofralık zeytinin ancak % 3-4 ünün dışsatımı yapılabilmektedir.
6.1.5.2.1. SORUNLAR
1- Sofralık Zeytinin en büyük alıcısı olan MARMARABİRLİK ürün alımında her sene yeni sorunlar çıkarmaktadır.Zeytine kota uygulamakta, fiyat politikası sürekli değişmekte, üretim maliyetlerinin sürekli artmasına karşın, zeytin alım fiyatları yerinde saymakta hatta düşmektedir.MARMARABİRLİK, yurtdışındaki tüketicilerin damak tadına uygun işlemleri ile reklam – tanıtım gibi faaliyetleri yerine getirememektedir.
2- Ülkemizde geliĢigüzel zeytin ağacı sayısı arttırılması yönünde çalışmalar vardır. Oysa doğru çeşidi uygun bölgeye yönlendirmek gerekmektedir.
3- Üretim teknolojisi yetersiz kalmaktadır. Sulama, gübreleme, ilaçlama ve diğer işlemler hala eski yöntemlerle yapılmaktadır.
4- Diğer birliklerde olduğu gibi MARMARA BİRLİK’de Devlet desteğinden yoksun hale getirilmiĢtir. Oysa alım dönemlerinde uygun koşullarda finansman sağlanması gerekmektedir.
5- Yağlık Zeytin de prim uygulaması olmasına karşın sofralık zeytinde destek primi ödenmemektedir.
6- Edincik – Erdek bölgelerinde alınan zeytinin kaliteli olmaması nedeniyle Gemlik tipi zeytini de olumsuz etkilenmektedir.
6.1.6. BURSA DA HAYVANCILIK
Bursa geçmişte ülke hayvancılığının gelişmesinde öncü olmuş, uygun iklim koşulları ve Uludağ daki yaylaları ile Bizans ve Osmanlı dönemimden bu yana gelişmiş hayvan yetiştiriciliği sürdürülmektedir.
6.1.6.1. İpekböcekçiliği:
- İpekböcekliğinin geçmişi Bizanslılar döneminde MS. 552 yılına dayanır.
- Osmanlılar döneminde gerilemeye başlanmış, ancak 727 yılında Bursa Osmanlı başkenti olduktan sonra İpekböcekçiliği büyük gelişme göstermiştir.
- 1852 yılında ipek fabrikası kurulmuştur.
- 1888 de ġehreküstü mahallesinde ipekböcekçiliği Mektebi açılmıştır. 1930 da ipekböcekçiliği Enstitüsüne dönüşmüştür
- Bursa ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan ipekböcekçiliğinde diğer illere de öncülük etmiştir. Ancak ipekböcekçiliği Araştırma Enstitüsü kapatılmak istenmektedir.
6.1.6.2. Atçılık:
- Türkiye nin en büyük harası olan Karacabey Harası 1924 yılında kurulmuş olup Türk atçılığına büyük katkı sağlamıştır.
- Hara 1983 yılında TİGEM e bağlanmıştır
- Çiftliğin 500 ha lık bölümü yarış atlarının bakımı için TJK ya kiralanmıştır.
6.1.6.3. Sığırcılık:
- Bursa, sığır yetiştiriciliğinde ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle verimi yüksek kültür ırkı ve melezleri yetiştirilmektedir. (YaklaĢık 150 000 adet)
6.1.6.4. Diğerleri:
- Bursa da son 25-30 yılda kümes hayvanları yetiştiriciliği hız kazanmıştır.
- Uludağ etekleri arıcılık için uygun ortam oluşturmaktadır.
- Gemlik, Mudanya ve Karacabey ilçelerinde deniz balıkçılığı İznik ve Uluabat göllerinde ise tatlı su balıkçılığı yapılmaktadır.
- U. Ü. Ziraat Fakültesi Devekuşu yetiştiriciliğinde öncülük etmiştir. 20 dolayında özel devekuşu çiftliği vardır
6.1.6.5. Köpek Yetiştiriciliği:
- Gemlik-Kurşunlu da 1953 yılında kurulan Askeri Veterinerlik AraĢtırma Enstitüsü ve Eğitim Merkezinde 1963 de köpek üretimi, 1964 de de köpek eğitimi çalışması başlamıştır.
- Alman kurt ve Sivas kangal köpekleri üretimi ve eğitimi yapılarak güvenlik hizmetleri ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
6.1.7. BURSA KESTANESİ
- 1970 li yıllarda Türkiye kestane üretiminde 3. sıra da yer alıyordu. Bursa, Kastamonu ve Sinop san sonra Türkiye üretiminde 3. sırada idi.
- Günümüzde, kestane kanseri ve mürekkep hastalığının da etkisi ile Bursa da ve Türkiye de kestane üretimi çok düşmüştür. Halihazırda dünya dışsatımının ancak % 5 ine sahibiz.
- Bursa nın simgelerinden biri olan kestane şekeri nin yapımında ne yazık ki Bursa dışından getirilen kestaneler daha çoğunluktadır.
6.1.7.1. ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
- Öncelikle kestanenin yetiştiği Uludağ eteğindeki köylerde, çiftçilerimizin kestane alanlarını sahiplenebilmeleri konusunda yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
- Kestane üretimi yapılabilecek boş alanlarda, Portekiz, Güney Kore gibi birçok ülkede olduğu gibi kapama kestanelik bahçesi kurulması için destekleme yapılmalıdır.
- Üreticilerin kestane aşılaması, üretim teknikleri ve hastalıklarla mücadele konusunda eğitilmesi gerekir.
6.1.8. CARGİLL GERÇEKLERİ
- Son yıllarda şeker sektörü ile ilgili gelişmeleri Türkiye tarımının can damarlarından birisi olan şeker pancar üretimi ve şeker sektörü için büyük olumsuzluklara yol açmıştır.
- 77 ilde, 7000 e yakın köyde 500 000 çiftçi ailesi şeker pancarı tarımı ile uğraşmakta iken, son yıllarda ekim sahası % 25-30 daralmıştır.
- Bu gelişmeye neden olan etken, mısırdan üretilen nişasta bazlı tatlandırıcı üretiminin teşvik edilmesidir. Tatlandırıcı üretiminde ise Cargill olarak tanıdığımız Amerikan firması başı çekmektedir.
- AB ülkelerinde nişasta bazlı şeker için % 2 kota uygulanırken, 4 Nisan 2001 tarihinde çıkartılan şeker yasası ile Türkiye de % 10 kota belirlenmiş ve bu kotayı 1,5 katına çıkarmak için Bakanlar Kurulu na yetki verilmiştir. Her yıl olduğu gibi 2007 yılında bu kota % 15 e çıkarılmıştır.
- Cargill in Orhangazi de 212 dekar birinci ve ikinci sınıf arazide kurulan fabrikası, Danıştay ın kapatma kararına karşın Hükümetin büyük çabası ile kurtarılmaya çalışılmaktadır.
- 3 Temmuz 2005 tarih ve 8944 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Cargill in yapıldığı arazi Özel Endüstri Bölgesi ilan edildi.
- Danıştay İdari Dava Daireleri kararı ile 20 Ekim 2006 da Cargill tesisleri kapatıldı.
- Hükümet AKP’li Altan Karapaşaoğlu nun hazırladığı yasa teklifi ile Cargill in yeniden kurtarılmasını sağlamak için Meclisten 23 Kasım 2006 tarihinde yeni yasa çıkartılmıştır.
Yasa ile 1 yıl içersinde yapılacak başvuru ve m2 ye 5 Ytl yatırmak kaydı ile amaç dışı kullanılan tarım arazisinin affı sağlanacaktır.
6.1.9. CHP NİN TARIM POLİTİKASI
- Tarım kuruluşları etkin ve dinamik yapıya kavuşturulacaktır.
- Tarım da ülkemiz ve çiftçimiz çıkarlarına uygun politikalar uygulanacaktır.
- Üretim planlaması mutlaka sağlanacaktır.
- Kooperatif ve Birliklerin tüm çiftçileri kapsayacak biçimde ve etkin olarak çalışmaları sağlanacak ve kooperatiflere vergi bağışıklığı sağlanacaktır.
- Ürünlerin, depolama, soğutma ve taşıma sistemleri için destek sağlanacaktır.
- Tarımsal destekler yeniden düzenlenecek ve artırılacaktır.
- TMO yeniden yapılandırılacak etkin bir Destekleme Kurumu oluşturulacaktır.
- Vadeli işlem borsaları sistemi geliştirilip çiftçinin ürün değeri korunacaktır.
- Depo makbuzu sistemi yerleştirilecektir. şiftçinin kullandığı mazottan ÖTV alınmayacaktır.
- Tarımda kullanılan elektrik fiyatları sanayi elektriği fiyatına çekilecektir. KDV side % 1 e düşürülecektir.
- Çiftçilerin elektrik borçları yeniden yapılandırılacaktır. Zirai ilaçta yerli üretim teşvik edilecek ve zirai ilaçlara sübvansiyon uygulanacaktır.
- Gübre de KDV % 1 e düşürülecektir.
- Şeker yasası, pancar üreticisi lehine değiştirilecek, Nişasta bazlı şeker kotası düşürülecek, şeker pancarı üretimi artırılacaktır.
- Tütün yasası ulusal çıkarlar doğrultusunda düzenlenecek ve üretimi özendirilecektir.
- Ayçiçeği, pamuk, mısır, hububat üretimlerinin artışı, prim sistemi ve diğer teşviklerle artırılacaktır.
- 5 yıl içersinde, yağlı tohum üretimi artırılarak dışalım yapan ülke konumundan kurtulmamız sağlanacaktır.
- GAP bölgesinde çeltik üretimi gerçekleştirilecektir.
- Sebze ve meyvede dışsatımı artırıcı önlemler alınacaktır.
- Meraların ıslahı çalışmalarına hız verilecektir.
- Ekolojik tarımı özendirici özel teşvikler geliştirilecektir.
- Yerli tohum, fidan üreticisi firmalar desteklenecektir.
- Zeytin ve zeytinyağı üretimi geliştirilecek, dane zeytin de prim uygulamasına başlanacaktır.
- Fındık, çekirdeksiz kuru üzüm, çay gibi özel ürünler için özel destekleme avantajları, ürün borsası kurulması vb önlemler alınacaktır.
- Et ve süt üretimini artırmak için ulusal ırk ıslahı programı uygulanacaktır.
- Sütün değer fiyattan satılması için müdahalede bulunulacaktır.
- tavukta dışsatım desteği artırılacaktır.
- Su Ürünleri Genel Müdürlüğü yeniden kurulacaktır.
- Ziraat Bankası Çiftçi bankasına dönüştürülecektir.
- Tarım Kredi Kooperatifleri göstermelik değil çiftçinin ihtiyaçlarını zamanında ve uygun koşullarda sağlayan kurum haline dönüştürüleceklerdir.
- 2/B alanları üzerinde tarım yapan Orman köylüsüne bedelsiz ve kısa sürede tahsis edilecektir.
- Kırsal alanda tarım dışı sektörler de geliĢşirilerek göç yavaşlatılacaktır.
- Tarım arazilerinin amaç dışı kullanılması mutlaka önlenecektir.
- Arazi tapulaştırma çalışmaları yaygınlaştırılıp hızlandırılacaktır.
- Su yasası çıkartılacaktır.
- Yılda en az 400 000 ha sulamaya açılacaktır.
- Sulama yöntemleri iyileştirilecektir.
- Tarım Sigortaları Yasası değiştirilerek yoksul çiftçilerin sigorta primleri devlet tarafından karşılanacaktır.
- Tarım kooperatifleri yasası çıkartılacaktır.
- GAP idaresinin süresini 10 yıl uzatılacak ve GAP projesinin tamamlanması için yılda 2 milyar dolar kaynak ayrılacaktır.
- Genel anlamda yabancılar mülk satışı izin vereceğiz, ancak üretim aracı olduğu için köylerdeki tarım arazilerinin satışına Cumhuriyetin 80 yıllık sürecinde olduğu gibi izin verilmeyecektir.
- Haller yassının değiştirilip, üreticinin ürününü tüketiciye en az aracı ile intikali sağlanacaktır.
- Haldeki borsa kesintilerinin (% 0,2) Ticaret Borsası yerine Üretici Kuruluşlarına aktarılması sağlanacaktır.
- Mevcut 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikler yasası yeniden düzenlenerek, ilgili kurumların desteklenmesini sağlayacak yapılanmaya gidilecektir.
6.2.SENDİKALAR VE MESLEK ODALARI ÇALIŞMA GRUBU RAPORU
Konu: BURSA SEYYAR PAZARCI ESNAFIMIZIN SORUNLARI VE TALEPLERİ
6.2.1. PAZARYERLERİ NASIL OLMALI?
Hızla geliŞen teknolojiye bağlı olarak artan üretim ve verimlilik sosyoekonomik yapıyı etkileyerek, toplumun her alanında hızlı bir değişim ve dönüşümün yaşan-masına neden oldu. Bu değişimin belki de en büyük etkisi tüketici ve tüketici ter-cihleri üzerinde oldu ve yeni bir tüketici profili oluşmaya başladı.Günümüzde de bu tüketici tercihlerini gözeten ve en kısa zamanda cevap verebilen, yaşanan de-ğişime ayak uyduran oluşumlar ayakta kalmakta, ticari hayatını sürdürebilmekte-dir. Bu yeni tüketici profili artık sahip olacağı ürün kadar, o ürüne nerede, nasıl ve hangi koşullarda sahip olacağına da dikkat etmektedir. Pazar yerleri taze ürün ve bol çeşit imkânıyla insanların tercih nedeni olagelmiş satış alanlarıdır. Fakat artık maalesef günümüzde bu özellikler halkın pazarlar da alışveriş yapmaya teşvikte yeterli olmamaktadır. Özellikle sokak aralarında, caddelerde kurulan ve belli bir düzen ve yapısal avantajın hakim olmadığı pa-zarlardan gittikçe uzaklaşmaktadır. Müşteri artık Ulaşım kolaylığı ve park sorunu yaşamayacağı, mevsimsel koşullardan etkilenmeyen, hijyenik, tuvalet, wc, çay ocağı ve çocuk alanlarıyla birçok ihti-yacını karşılayabileceği sosyal alan statüsünde ki yerleri tercih etmekte ve bu alanlara yönelmekte. Onun için bütün pazarların bir an önce bu imkânları sunan toplu kapalı Pazar yerlerine dönüştürülmelidir.
6.2.2. NEDEN KAPALI TOPLU PAZARYERi?
*Müşteriler mevsimsel koşullardan etkilenmeden her zaman alışveriş yapma imkanı bulacağı gibi esnafında kötü hava koşullarından etkilenmeden dört mevsim satış yapmasını sağlayacaktır.
*Müşteri için hijyenik bir ortamda alışveriş imkanı sunarken, ürün ve etiket dene-timini olanaklı kılacaktır.kolaylık sağlayacak.
*Müşterilerin rahat bir mekanda Pazar arabaları ve alışveriş sepetleriyle alışveriş yapma imkanı bulacaklar.
* Esnafın elektronik tartı kullanması sağlanarak yanlış tartının önüne geçilecek.
*Esnafın post makinesi kullanma olanağına kavuşmasıyla kredi kartı kullanımı sağlanacak.
*Otopark imkanıyla araç park sorunu çözülecek.
*içinde barındıracağı çay ocağı, restoran, wc, mescit ve çocuk alanlarıyla esnaf ve müşterinin gün içindeki ihtiyaçlarını giderme olanağı doğacaktır.
Küçük bakkal esnafını bitirme noktasına getiren Büyük Marketler pazarlardaki bu dönüşüm sağlanmadığı takdirde Pazar müşterileri içinde cazibe merkezi olma yö-nünde hızla ilerlemektedir. Pazarlarımız günlük taze sebze ve meyvenin bol çeşit ve uygun fiyat avantajıyla Modern Kapalı Toplu pazarlarda müşteriyle sunulduğu takdirde alışverişte müşteri tercihin de ilk sıradaki yerini alacaktır.
Halkın ve esnafın rahat alışveriş yapacağı Pazar Yerlerinin temini Belediyelerin asli görev ve sorumluluğu dahilindedir. Pazar Yerlerinin, yerleşim planlarında yer ayrılarak Esnaf ve Halkımızın layık olduğu, rahat alışveriş yapmasına imkan sağlayacak Toplu Alanlara taşınması, Üzerlerinin Kapatılarak modern ve kullanışlı hale getirilmesi.
Marketlerin satış alanlarının dışına çıkıp kaldırımları işgal ederek satış yapmalarını önleyecek Belediye Meclis kararının alınıp, kararlılıkla uygulanmasını sağlamak.
Sokak aralarında, Cami önlerinde el arabalarıyla satış yapan Seyyar Satıcılara karşı mücadele Belediyenin asli görevleri arasındadır.Bu konuda Belediyenin göstereceği kararlılık hem kayıt dışnın önüne geçilerek ülke ekonomisine katkı sağlayacak,hem de kayıtlı,vergisini ödeyen Pazarcı Esnafının maruz kaldığı haksız rekabeti ortadan kaldıracaktır.
6.2.3. MARKET AÇILIŞLARINA DÜZENLEME GETİRİLMELİ
Dünyanın Birçok yerinde ve Avrupa da Küçük Esnaf ve Pazarcı Esnafının Büyük Marketlerin yok edici rekabet gücüne karşı korumak amacıyla Marketlerin şehir dışına açılması sağlanmıştır.
Şehrimiz de maalesef artık köşe başlarında, sokak aralarında mantar gibi her geçen gün çoğalan marketlerin sayısı artmakta.
Marketlerin gerek açılış koşullarını taşıyıp taşımadıklarının kontrolünün yapılmasını gerekse şehir dışına taşınması için gerekli Meclis Kararlarının alınıp gerekli düzenlemelerin yapılmasının sağlanması önemlidir.
6.2.4. PAZARYERLERİ DEVİRLERİNDE KOLAYLIK SAĞLANMALI
Pazaryeri devir ücretlerinin çok yüksek olması esnafın devir yapmasını engelliyor. Bu durum birbirini idare etme şeklinle bir yol izlenmesine neden oluyor ki buda birtakım kayıt dışılığın doğmasına zemin hazırlayan bir durum yaratıyor.
Devir ücretlerin makul bir seviyeye çekilmesi Esnafın aldığı yeri üzerin almasını sağlayacağı gibi kayıt dışının da önüne geçecektir.
Pazar yerleri babadan oğul’a devir olduğunda devir ücreti alınmamalıdır.
6.2.5. SEBZE VE MEHVE HALLERİ BİRLEŞTİRİLMELİ
Sebze meyve Halleri Büyük şehir Belediyesine aittir. Yeni yapılan Sebze halinde Fazladan dükkanlar bulunmaktadır. Kayıt dışının önlenmesi ve Denetim Kolaylığının sağlanarak haksız rekabetin ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. Bunun için Gürsu Hali Esnafı Büyükşehir Belediye haline alınmalıdır. Gürsu haline bedel ödediğinden esnaftan ayrıca ücret talep edilmemelidir.
8. SONUÇ RAPORU
Seçim dönemi boyunca;
- 9 olağan komisyon toplantısı yapılmıştır.
- 17 ilçe örgütü ziyareti yapılmıştır.
- Komisyon üyelerimiz gruplar halinde adaylarımızın seçim bürosu çalışmaları ve saha çalışmalarına katkılarda bulunmuşlardır.
- Başkanlık divanı Ocak ayı itibariyle seçim gününe kadar seçim çalışmalarının koordinasyonu ve organizasyonu ile ilgili olarak yoğun bir şekilde il merkezimizde çalışmıştır.
- Adaylar için seçim döneminde propaganda çalışmalarında partimiz adına ortak bir dil oluşturmak üzere parti tarihi, çeşitli teknik raporlar ve ilçelerle ilgili bilgileri içeren dosyalar hazırlanmış ve tüm adaylara teslim edilmiĢtir.
- il genelinde 82 kadar araç adaylar tarafından ve 8 adet araç il baĢkanlığımız tarafından olmak üzere toplamda 90 kadar giydirilmiş araç seçim kampanyasında kullanılmıştır.
- Adayların seçim propagandalarında kullanacakları broşürlerin ve afişlerin hazırlanmasında istedikleri teknik yardımlar sağlandı.
- ilçelere Genel Merkezden gelen bayrak, broşür, kitapçık ve çeşitli propaganda araç ve gereçlerinin dağıtımı organize edilmiştir.
- Genel Başkanımız Deniz Baykal’ın Bursa mitinginde komisyon üyelerimiz alanda görevli olarak bulunmuşlardır. Komisyonun, çalışma gruplarının ve ilçe gezilerinde ve yapılan toplantılarda alınan kararlar gereği yapılan çalışmalar sonucunda;
- Seçim komisyonunun verimli çalışması için seçim döneminden çok daha önce toplanması, yarın seçim olacakmış gibi hazırlıklı olunması
- Seçim komisyonunun seçim çalışmaları sırasında ilçelerle ve kollarla daha koordineli olması gerektiği
- Belediye baĢkan adaylarına verilmiş olan eğitimlerin il Genel ve Belediye meclis adayları başta olmak üzere örgüt içerisinde de mutlaka verilmesi gerekliliği
- Seçim Komisyonunun içerisinde seçim sürecinde gerektiğinde Profesyonel Ekiplerden destek alması,
- Aday belirleme sürecinin seçim döneminden en az 6 ay önce sonuçlanmış olması gerektiği,
- Aday belirleme sürecinde aday adayları ile mülakat yapılması gerektiği ve bu mülakatın aday belirleme kıstaslarından biri olması gerekliliği,
- Seçim sonuçlarının üzerinde gerekli analizlerin yapılarak uygulanan propaganda ve seçim stratejilerinin gözden geçirilmesi gerekliliği;
- Proje grubunun seçim komisyonu ile beraber hareket etmesi gerekliliği,
- Komisyon üyelerinin de gerekli olması durumunda eğitimlerin içinde yer alması,
- Sandık görevlilerinin listelerinin zaman geçirilmeden tamamlanması, bunun için seçimlerde görev alanların tespit edilmesi, eksikliklerle ilgili gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması ve tümünün eğitim çalışmalarının seçim dönemi gelmeden başlanıp periyodik hale getirilmesi,
- Temsilcileri eksik olan mahallelerdeki eksikliklerin giderilerek onlarla düzenli toplantıların yapılması;
Komisyonumuzca tespit edilmiş hususlardır.
Saygılarımızla Arz Ederiz.
2009 Yerel Seçim Komisyonu Başkanı
Ali KÜÇÜKSARI