BİLDİRİLER
MUTFAK SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ 2019
HER KOŞULDA GELECEĞE UMUT VE GÜVENLE BAKIYORUZ.
Geleceğe yönelik umutlarla girdiğimiz 21. yüzyılın daha yeni başlarında iken Dünyada ve çevremizde yaşananları hep birlikte izliyoruz. Terör ve yakın geçmişte yaşanan savaşların olumsuz etkileri bir türlü dinmiyor. Dünyamızda oluşan ekonomik istikrarsızlık ve globalleşen ekonomilerin yarattığı rekabet sanayi ve ticaret dünyasında derin yaralar açmaya devam ediyor.
Türkiye’ de yaşanan ekonomik kriz aslında Dünyada yaşanan ancak tarafımızdan da pek anlaşılmayan krizle birleşince Türkiye üzerinde ki olumsuz etkileri daha da büyük olmuştur.
Bu çerçevede Endüstriyel Mutfak sektörü de 2018 de yaşanan ekonomik kriz ve bugüne kadar az görüldüğü biçimde yaşanan kur dalgalanmalarından ötürü diğer tüm sektörler gibi etkilenerek, 2019 yılına kapasite düşüşü ve yoğun kur farkı zararları ile girecek gözükmektedir. 2019 yılının ilk çeyreği ise yerel yönetim seçimleri nedeni ve bir siyasi denge durumunun değişmesi olasılığı ile beklemeye girecek gözükmektedir.Kısacası Tüm sektörler gibi 2019 yılının şirketlerin varlıklarını koruma 2018 de yaşadığı olumsuzlukları giderme ve ihracaata yönelme hazırlıkları ile temkinli bir iyimserlik içinde geçeceğini düşünmekteyiz.
Diğer taraftan olası bir resesyon durumu ise yatırım malı üreten Endüstriyel mutfak sektörünün kısmen daralmasını getirecektir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen başta otomotiv sektörü ve Endüstriyel Mutfak sektörü gibi sektörler Ülkemizde güçlü yapıları nedeniyle bu sorunların üstesinden gelmeyi başaracaklardır. Bu nedenle Geleceğe umut ve güvenle bakıyoruz.
Diğer taraftan rekabet ortamında var olabilmek, güçlü ve gelişebilmek için şirketimiz sürekli yeni yönetim modellerini geliştirerek etkin bir şekilde uygulamak yönünde çeşitli stratejiler geliştiriyor. İçinde yaşadığımız değişim çağı ve ekonomik kriz hepimize yepyeni bakış açıları ve yaklaşımlar talep ediyor. İşte bizler; 1980’li yıllardan itibaren yukarıda ifade ettiğim, Dünyadaki olumsuzluklar ile Türkiye’de yaşanan olumsuz sürece rağmen sahip olduğumuz sevgi-güven ve yenilikçilik gibi değerlerimizle ulusal sanayiye ve Endüstriyel Mutfak sektöründe ilklerin yaratılmasında öncülük ettik. Bilgeinoks, uzun yıllar bu anlayışı çerçevesinde kendi ile yarıştı ve sektörün lokomotifi olarak çalışanlarımız, hissedarlarımız, tedarikçilerimiz, müşterilerimiz yani tüm paydaşlarımız sürekli bununla gurur duyduk.
Endüstriyel Mutfak sektörünün önümüzdeki dönemde de sorunlarından biri kullanılan hammaddenin yurtdışı kaynaklı olmasından dolayı kur da olası olarak yaşanacak dengesiz durum olacaktır. Bunun yanında şimdide Demir çelik ürünleri kapsamında Paslanmaz çelik üzerine şu anda yapılan koruma önlemi çalışması ile gelecek bir vergi yükü sektörü derinden etkileyecektir.
7219 ve 7220 gümrük tarife pozisyonları altında yer alan “sıcak ve soğuk haddelenmiş paslanmaz çelikten yassı ürünler” de uygulanmakta olan %2 oranındaki gümrük vergisi 30 Ekim 2013 tarihinde %8’e, 31 Aralık 2015 tarihinde yürürlüğe giren “2016 Yılına İlişkin İthalat Rejimi Kararı” ile de %8’den %10’a yükseltilmiştir. Söz konusu ürünlerde iki yıl içinde yapılan ciddi gümrük vergisi artışı paslanmaz çelik sektörünü son derece olumsuz yönde etkilemiştir. Gümrük vergisi artışından önce, çeşitli ülkelerden dünya fiyatlarında ithal edilen paslanmaz çelik ürünlerinin kullanıldığı nihai ürünler gerek yurt içinde gerek yurt dışı pazarlarda rakip ülke ürünleriyle zor koşullarda rekabet edebilmekte iken, bugün gümrük vergisinin önemli oranda yükseltilmesinin ardından, paslanmaz çelik ürünlerinin kullanıldığı nihai ürünler gerek iç piyasada gerekse ihraç pazarlarında rekabet güçlerini önemli ölçüde kaybetmişlerdir.
Bu nedenle,Ağustos 2016’da yayınlanan, sanayi ve ekonomimizi daraltabilecek ek yük ve vergilerden vazgeçilmesinin bir milli görev olduğunu düşüyoruz. Ülkemiz ihracatında önemli paya sahip paslanmaz çelik sektörünün ve ülke ekonomisinin zarar görmemesi için koruma önlemi çalışmasının ivedilikle önlemsiz olarak kapatılması büyük önem arz etmektedir.
GÜRHAN AKDOĞAN
Bilgeinoks
İcra Kurulu Başkanı/CEO